Baklava – Úžasný turecký dezert

Turecký dezert, který všichni známe jako řecký. Na původu tolik nezáleží, protože je to úžasná pochoutka! Dezert, který když jednou připravíte, budete dělat častěji. Je opravdu chutný!

Baklava! Užasný turecký dezert
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:

Na sirup:

  • 600 g krystalového cukru
  • 400 ml vody
  • 3 lžíce kukuřičného sirupu (nebo zlatého sirupu)
  • 1 ks skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 ks pomeranče

Na plnku:

  • 400 g vlašské ořechy (pistácie, mandle al.kombinace)
  • 50 g strouhanka
  • 1 lžice mleté skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 500 g těsta Phyllo
  • 300 g másla na potíraní vrstev

Jak budeme postupovat:

1. Sirup nejprve připravte, aby vychladl, než ho nalijete na těsto (baklava tak zůstane křupavá i několik dní). Do velkého hrnce přidejte cukr, vodu, sirup, skořici, hřebíček a pomeranč (s kůrou). Přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Vyjměte je a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

2. Při přípravě náplně smíchejte ořechy se strouhankou, skořicí a hřebíčkem na středně hustou hmotu (ne na prášek).

3. Hlubší plech (40×30 cm) vydatně potřete rozpuštěným máslem. Dva pláty těsta položte tak, aby se uprostřed překrývaly a zároveň překrývaly okraje formy ze všech stran. Pokapejte máslem (znovu ho neutírejte, aby se těsto neporušilo). Přidejte dva pláty těsta a znovu je potřete máslem. Potřete čtvrtinou náplně a pokračujte opět jen jedním plátem těsta a máslem. Vrstvěte, dokud nespotřebujete všechnu ořechovou náplň. Nakonec uzavřete boky převislými pláty spodního těsta a bohatě je potřete máslem. Navrch přidejte další dva pláty těsta a samozřejmě je opět potřete máslem a dobře utěsněte po okrajích. Přelijte je zbylým máslem.

4. Baklavu dejte na 20 minut do lednice, aby ztuhla. Poté ostrým nožem nakrájejte požadované kousky asi do 2/3 hloubky plechu (ne až na dno). Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 2 hodin.

5.  Horkou baklavu přelijeme vychladlým sirupem. A podávejte ve tvaru plátků, které jste nakrájeli před pečením.