Měkké sušenky – velmi měkké a křehké!

Pokud máte rádi měkké sušenky, určitě si je připravte! Jsou neuvěřitelně měkké, křehké, aromatické a lahodné. Kvůli svému tvaru dostaly sušenky název “Romanițele”. Pojďme je společně upéct!

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 190 g másla 82,5 %
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 g soli (1/4 čajové lžičky)
  • 1 vaječný bílek (35-40 g)
  • 6 g vanilkového cukru (1,5 čajové lžičky)
  • přibližně 230 g hladké mouky
  • 60 g ovocného džemu (my jsme použili jahodový džem)

Z těchto surovin získáte 45 sušenek (500 g).


Jak budeme postupovat:

1. Předtím vyjměte máslo z lednice. Nakrájejte ji na kousky, vložte do hluboké mísy a nechte 1-1,5 hodiny v teple, aby změkla.

2. Vmíchejte moučkový cukr, sůl a vanilkový cukr. Vše šlehejte mixérem asi 5 minut, dokud není směs másla a cukru nadýchaná a bělavá.

3. Postupně (ve dvou fázích) přidejte vaječný bílek. Mixujte ještě 1-2 minuty.

4. Za stálého míchání mixérem na nízkých otáčkách postupně (po lžících) přidávejte do směsi prosátou mouku. Těsto nemusíte šlehat, stačí ho míchat, dokud není homogenní. Mělo by být velmi měkké a krémové.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Polovinu těsta přendejte do sáčku a vytvořte francouzské těsto (ve tvaru hvězdy) s otvorem o průměru 1,5-1,8 cm. Pokud si přejete, můžete použít jiné s větším otvorem. Zbytek těsta dejte do chladničky a přikryjte ho potravinovou fólií.

6. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujte sušenky (jako na obrázcích níže). Mezi nimi nechte mezery o velikosti asi 1,5 cm. Snažte se pracovat rychle, aby těsto nebylo příliš měkké.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Navlhčete prst vodou a udělejte do středu každého “popcornu” důlek.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Džem přendejte do zdobícího sáčku a odstřihněte malou špičku. Přidejte ji do důlků uprostřed budoucích sušenek.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Pečte sušenky 10-15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, aby se dosáhlo požadovaného stupně propečení.°C. Po prvních 7 minutách pečení plech otočte, aby se sušenky propekly rovnoměrně.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Protože se domácí džem během pečení částečně vsákne do těsta, můžete po vyjmutí sušenek z trouby důlky ještě jednou naplnit džemem, aby vypadaly a chutnaly lépe (komerční džem je koncentrovanější a lépe drží tvar).

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Sušenky přeneste na mřížku a nechte je zcela vychladnout.

12. Totéž proveďte se zbývajícím těstem, které předtím promíchejte stěrkou, aby bylo tvárnější.

13. Sušenky “Romanițele” podávejte s velkou chutí! Na povrchu jsou křupavé a uvnitř měkké a jemné. Jednoduše se vám rozplynou v ústech! A příjemná máslová a vanilková příchuť jim dodává ještě větší kouzlo!

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

Pokud chcete, můžete to udělat i jinak: Vytvarujte sušenky a uprostřed udělejte důlky. Upečte je a nechte vychladnout, pak naplňte důlky marmeládou.

BONUS:

Ze stejného těsta a různých důlků můžete vyrobit sušenky různých tvarů.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

Po vychladnutí můžete tvořit dvojice stejných sušenek, které slepíte karamelizovaným kondenzovaným mlékem.

Měkké sušenky - velmi měkké a křehké!
Zdroj: retete-usoare.eu

Pokud nemáte žádné sáčky a raznice, použijte silný igelitový sáček a jeden konec odstřihněte, aby jste vytvořili otvor o průměru asi 1,5 cm. Poté sušenky vytvarujte jedním z výše uvedených způsobů.