Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na Éclairs s pařížským krémem a čokoládovou polevou je tím pravým.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Éclairs s pařížským krémem a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Na těsto (na 11 x 12 cm velké Éclairs):
- 80 g mouky
- 40 g másla
- 40 ml vody
- 40 ml mléka
- 2 vejce (110-120 g bez skořápky)
- 1 špetka soli
Na krém:
- 140 g 82% másla
- 90 g cukru
- 70 ml mléka
- 1 žloutek
- 4 g vanilkového cukru
Na polevu:
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce kakaa
- 60 g másla
- 1 lžička želatiny
- 30 ml vody
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si těsto: Nalijte vodu a mléko do hrnce. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a špetku soli. Hrnec postavte na oheň, a když se máslo rozpustí, přiveďte směs k bodu varu.
2. Přidejte všechnu mouku a ihned promíchejte. Snižte teplotu a těsto vařte asi 2 minuty. Odstavte pánev z ohně a nechte těsto 5-7 minut vychladnout.
3. Vejce rozbijte do mísy a rozšlehejte vidličkou.
4. Těsto přendejte do mísy, přidejte po malých dávkách rozšlehaná vejce a velmi dobře promíchejte. Náplň přidejte až po úplném zapracování předchozí části do těsta. Nakonec těsto asi 5 minut míchejte stěrkou. Měli byste získat hladké a lesklé těsto.
5. Těsto přendejte do sáčku s 1-1,5 cm dlouhým řezem nebo do plastového sáčku.
6. Pánev vymažte trochou másla, rozetřete štětcem na pečivo a přebytečné množství odstraňte papírovou utěrkou.
7. Posypeme proužky mouky ve vzdálenosti 12-13 cm od sebe, což bude odpovídat délce Éclairs.
8. Vytvarujte Éclairs: Konce zarovnejte prsty namočenými ve vodě.
9. Pánev vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C a poté pečte dalších 15 minut při 180 °C.
10. Vyjměte na mřížku a nechte je vychladnout.
11. Připravte krém: Žloutek rozšlehejte vidličkou. Přilijte žloutek, promíchejte do hladka a pak směs přeceďte přes síto přímo do hrnce.
12. Přidejte cukr a vanilkový cukr. Hrnec postavte na oheň a směs za stálého míchání přiveďte k bodu varu. Snižte teplotu a vařte dalších 5 minut.
13. Směs přendejte do mísy a nechte vychladnout. Vychlazený sirup zhoustne a připomíná kondenzované mléko.
14. Máslo při pokojové teplotě míchejte mixérem 5 minut při střední rychlosti.
15. Vmíchejte 1 polévkovou lžíci uvařené směsi a pokračujte v míchání mixérem.
16. Krém přelijte do zdobicího sáčku a naplňte jím korpusy. Pokud nemáte zdobicí sáček, odřízněte vrcholky slupek a naplňte je lžičkou. Sušenky uložte do chladničky.
17. Připravte polevu: Zalijte želatinu vodou a nechte ji nabobtnat.
18. Rozpusťte máslo, přidejte smetanu, cukr a kakao.
19. Promíchejte a vraťte pánev na oheň. Směs za stálého míchání metličkou přiveďte k varu.
20. Odstavte hrnec z ohně a přidejte želatinu. Dobře promíchejte a nechte polevu vychladnout.
21. Hustou polevu přecedíme děrovanou lžící do vhodné misky.
22. Každý kousek namočte do polevy, setřeste přebytek a nechte sušenky, aby poleva ztuhla.
23. Polevu položte na talíř a dejte na 1 hodinu do chladničky.
Přejeme dobrou chuť!
Zaujal Vás tento zajímavý recept? Sdílejte ho i svým přátelům! Určitě Vás zaujme i tento recept na lahodné krémové kostky s čokoládovou polevou!