Jak se zbavit stresu a zatočit s nespavostí?

Probouzíte se ráno ještě víc unavení, než když jste večer do postele uléhali? Máte kruhy pod očima a usínáte skoro i ve stoje? Už ráno se těšíte na večer, až si zase lehnete, když na to ale přijde, nemůžete usnout nebo se v noci neustále probouzíte? Nejste v tom sami, poradíme vám, jak se stresem a nespavostí zatočit!

jak se zbavit stresu a zatočit s nespavostí?
Zdroj: shutterstock

Bez spánku se neobejdeme

Naše tělo během spánku regeneruje a čerpá zpět ztracené síly. Kdo se dobře nevyspí, ten se ráno cítí unavený a nepoužitelný, nic se mu nedaří. Navíc se oslabuje i jeho imunita, takže se u něj časem může projevovat jedna nemoc za druhou. 

Víte, že spánkem stráví každý z nás asi třetinu života? Jeho potřeba se s časem mění, zatímco novorozenci spí skoro pořád, časem si vystačíme i s 6-8 hodinami spánku denně. Problém ale je, že naše životy jsou plné stresu, chceme toho zvládnout víc, než uneseme a starosti si s sebou bereme i do postele. Není divu, že tomu spánku moc nedáme.

Nespavost trápí až třetinu populace

Nespavost se odborně označuje jako insomnie a trápí až třetinu z nás. Jde o poruchu spánku, kterou charakterizuje narušené usínání nebo celý průběh spánku. Dělí se na přechodnou, akutní a chronickou. 

Přechodná nespavost se dostaví, když nám něco nějakou dobu vrtá hlavou a nemůžeme na to přestat myslet. Když na to zapomeneme, je po problému a bezvadně se vyspíme. 

Akutní nespavost trvá do jednoho měsíce, ta chronická pak mnohem déle a je příčinou dalších zdravotních problémů. 

Jaké jsou příčiny nespavosti?

Příčin může být mnoho, na vině je nejčastěji stres, deprese, osobní problémy, problémy v zaměstnání, bolesti, změna prostředí, ale i různé nemoci, třeba kašel. Příčinou chronické nespavosti může být i nezdravý životní styl (kouření, nadměrná konzumace kávy, nedostatek pohybu), duševní problémy nebo směnný provoz v zaměstnání.

Jak se zbavit nespavosti a co pomáhá proti stresu?

Pokud i vás trápí nespavost, určitě se sami sebe ptáte, co dělat, když nemůžete spát a jak se vymanit ze začarovaného kruhu stresu. Máme pro vás pár tipů pro zdravý spánek.

Tip číslo jedna: Pravidelný režim

Choďte spát zhruba ve stejný čas, pravidelně i vstávejte. Než ulehnete do postele, dopřejte si uklidňující koupel, nepojídejte večer nic těžkého, dejte přednost lehké večeři. V ložnici nebo místnosti, kde spíte, dobře vyvětrejte, pořiďte si kvalitní matraci a postel. Ložnici si zařiďte útulně, fajn je třeba ložnice v přírodním stylu s proutěnými dekoracemi, dřevěnými bedýnkami a boxy. 

Tip číslo dva: Hýbejte se

Pravidelný pohyb a cvičení vás příjemně unaví, zlepší i náladu. Nemusíte hned chodit do posilovny, stačí i svižné procházky, jóga, plavání, jízda na kole nebo běh.

Tip číslo tři: Televize do ložnice nepatří

Říkali jste si, jak bude fajn, když z postele budete moci koukat na televizi? Nic horšího vás napadnout nemohlo. Televize do ložnice nepatří, stejně tak mobilní telefony. Před spaním vše vypněte, u televize neusínejte ani v jiné místnosti.

Tip číslo čtyři: Všechny starosti nechte přede dveřmi ložnice

Trápí vás něco v práci nebo kolem partnera či dětí? Pohádali jste se? Jste naštvaní? Nic z toho si do postele s sebou nenoste, nechte to přede dveřmi.

Tip číslo pět: V čem chodíte spát?

Víte, že kvalitu spánku ovlivňuje i povlečení a to, v čem spíte? Někdo spí nahý, jiný na sobě má pyžamo nebo dámskou noční košili, někteří z nás dokonce i ponožky. Víte, jak vybrat pyžamo, ve kterém se vyspíte dorůžova? A jak vybrat noční košili?

  • Základem je pohodlí. Dámy mohou vsadit na pohodlnou noční košili nebo dámské pyžamo, pánové často spí v pánském pyžamu nebo spodním prádle na spaní, třeba v trenýrkách. 
  • Důležitý je i materiál pyžama. Oblíbené je bavlněné pyžamo, které je příjemné na tělo. Když přijde řeč na materiál noční košile, kromě bavlněné noční košile jsou oblíbené i saténové noční košile, které během teplých letních nocích příjemně chladí.
  • I na délce záleží. Jak dlouhá by měla být vaše noční košile? Vsadíte na krátké nebo dlouhé pánské pyžamo?
  • Dobře si vyberte i barvu. Někdo dává přednost jednobarevné noční košili nebo pyžamu, jiný vsadí na pyžamo nebo noční košili s potiskem, případně barevnou noční košili.
  • Během chladných nocí se mohou hodit i teplé ponožky.

Náš tip: Kvalitní pyžamo nebo noční košile jsou i fajn dárek.

Tip číslo šest: Zkusit můžete i aromaterapii

Nespíte, i když jste unavení? Neumíte správně relaxovat před spaním? Zkuste aromaterapii, která vás uklidní, utiší a pomůže usnout posilujícím spánkem. Vyzkoušejte vůni bylin jako levandule, heřmánek, rozmarýn nebo šalvěj.