Jak hubnout i během léta?

Už nějaký ten týden držíte dietu, a zatímco dosud jste s tím neměli větší problém, léto vám dělá vrásky na čele? Tu si dopřejete zmrzlinu nebo nanuk, tu si dáte ledovou kávu a k tomu nějaký ten studený dezert. Vaše snaha zhubnout tak dostává na frak. Dá se vůbec hubnout i během léta?

jak hubnout i během léta?

Hubnout se dá celý rok

Hubnutí nezáleží na ročním období, řešit svoji tělesnou hmotnost můžete celých 12 měsíců v roce. Záleží jen na vás a vaší motivaci. Právě ta je jedním z hlavních zádrhelů a důvodem, proč mnozí z nás nedokáží zhubnout. Buď hubneme jen proto, že to po nás někdo chce, ale není to naším přáním, nebo si stanovujeme nereálné cíle.

Není ale nic jednoduššího než to změnit. Stanovte si dílčí cíl, řekněte si, že za měsíc zhubnete 2-4 kilogramy místo toho, že za půl roku shodíte 20 kilo. Za každý úspěch se odměňte, zajděte si na masáž nebo si kupte něco, co si přejete.

Léto je ale přece jen tím nejlepším obdobím, kdy zhubnout. Přímo vyzývá k výletům a pohybu, navíc je k dispozici dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Kdo nemá zeleninu a ovoce na zahradě, ten si je může koupit i na farmářských trzích za pár korun a s jistotou, že jde o čerstvé produkty. Tak jak na to hubnutí během léta?

Základem je vyvážený jídelníček

K létu sice patří grilování, to ale neznamená, že si nedopřejete nic jiného a budete jíst jen klobásy a párky. Grilovat se dá i sýr, zelenina nebo ryba. Takový grilovaný losos je opravdovou pochoutkou, navíc obsahuje bílkoviny i vitamíny A, B a D, které pozitivně působí na váš mozek, klouby, oči. 

jak hubnout i během léta?

Obloukem se vyhýbejte také cukrárnám, chuť na sladké zažeňte ovocem, na svačinku si dejte třeba proteinovou tyčinku, kterou můžete mít pořád po ruce.

Zaměřte se i na poměr živin. Minimalizujte příjem sacharidů a nahraďte je kvalitními bílkovinami a zdravými tuky. Žádné jídlo nevynechávejte, dopřejte se každé 3 hodiny něco k jídlu. Den začněte snídaní bohatou na bílkoviny, nevynechávejte svačinu. 

K obědu si dejte rybu nebo maso, alespoň polovinu přílohy nahraďte zeleninou. Následuje odpolední svačina a salát k večeři. Pokud je mezi večeří a časem, kdy si půjdete lehnout dlouhá doba, dejte si ještě něco tak dvě hodiny před spánkem, ať vás v noci nebudí hlad.

jak hubnout i během léta?

Hlídejte si pitný režim

Dostatečný a pravidelný příjem tekutin je pro naše tělo důležitý po celý rok, během léta a parných dnů to platí dvojnásob. Více se potíme, sportujeme, jsme fyzicky aktivnější než během zimy. Na každých 15 kg tělesné hmotnosti by dospělý člověk měl vypít každý den asi půl litru tekutin, v létě o něco víc. 

Ideální jsou slabě a středně mineralizované vody nebo voda z kohoutku, případě bylinkové neslazené čaje. Sladké minerálky, džusy a limonády vynechte, stejně tak alkohol. Tekutiny přijímejte průběžně po celý den, nesnažte se večer dohnat to, co jste přes den promeškali. Zbytečně byste tělo připravili o potřebné minerály.

Nezapomínejte na pohyb

Pohyb jde s hubnutím ruku v ruce, stejně jako zdravé stravování. Neznamená to, že hned musíte kupovat permanentku do fitka, stačí svižné procházky, plavání, projížďka na kole, běh a kardio cvičení. Začněte pozvolna, zátěž můžete postupně zvyšovat. Máte-li děti, můžete si jízdu na kole spestřit, když použijete tažné lano na kolo. Vaše ratolest tak s vámi bude schopna držet krok, a vy se více zapotíte.

Náš tip: Malou rozcvičkou můžete začínat každý den. Stačí pár dřepů nebo kliků, rozproudíte v těle krev a začnete budovat svaly, které umožní vašemu tělu spalovat víc energie.

jak hubnout i během léta?

Na hubnutí má vliv i spánek

Kdo by to byl řekl, že kdo chce zhubnout, ten musí dostatečně a kvalitně i spát?  Je to ale tak. Jen se zamyslete. Když jste nevyspalí, během dne toho sníte víc než normálně. Navíc kdo spí málo, tomu hůř funguje metabolismus a tělo nedokáže správně nakládat s bílkovinami, které jsou důležité pro regeneraci svalů.