Sladké bramborové pirožky, plněné třešňovým džemem přímo prahnou po troše másla a drobence ze strouhanky a oříšků. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí bramborové pirožky s třešněmi
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 700 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 1 ks vejce
- 1/2 lžičky soli
Náplň:
- 300 g třešně
- 100 g krystalový cukr
- 1 žíce citronová šťáva
- 5 lžíc strouhanky
- ořechy (vlašské, lískové, kešu…)
- máslo na zalití
Jak budeme postupovat:
1. Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno.
2. Vložte je do velkého hrnce s mírně osolenou vodou, aby se uvařily.
3. Při přípravě náplně zahřejte vypeckované třešně s cukrem a citronovou šťávou. Když směs přejde varem, nechte ji 5 minut vařit. Vychladlý džem slijte přes síto (šťávu můžete použít jako sirup).
4. Na pracovní ploše smíchejte brambory, mouku, vejce a sůl. Vypracujte nelepivé těsto. Po částech ho rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte kolečka (pomocí skleničky nebo hrníčku) o průměru asi 6 cm. Na každé kolečko dejte lžičku třešňové náplně. Těsto přeložte a půlkruh přitlačte vidličkou, těsto bude vypadat hezky a po upečení se neotevře.
5. Pečte pirohy v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je ještě několik minut povařte, aby těsto nebylo syrové. Hotové těsto posypeme strouhankou, kterou jsme osmahli s nasekanými ořechy, a zalijeme rozpuštěným máslem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pokud Vás tento recept na domácí bramborové pirožky s třešněmi zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na bramborové placky s uzeným lososem – chutné spojení lososa a bramborového těsta se smetanou!