Co je potřeba si uvědomit při výběru svítidla do bytu

Budiž světlo! Od dob, kdy se v příbytcích udržovalo světlo u rozdělaného ohně, případně se svítilo pochodněmi anebo později svíčkou či lucernou, uběhla úctyhodná řádka let. Dnes si můžeme vybírat z nepřeberného množství svítidel a systémů světel. Jak si však vybrat nejen podle designu, ale i praktičnosti?

co je potřeba si uvědomit při výběru svítidla do bytu
Zdroj: shutterstock.com

Světla rozdělujeme především dle kategorií na stropní svítidla, lampy a lampičky, lustry a závěsná svítidla, nástěnná svítidla, zápustná svítidla a bodovky. Dále jejich podkategoriemi jsou třeba podhledová světla, stojací lampy, svícny, závěsná světla, různé kolejnicové systémy světel či stále více oblíbená LED pásková světla, která lze přidělat prakticky kamkoli. Případně i nouzová světla, která svítí, i když v celém domě vypadne elektrická energie. Navíc tu jsou různě barevné žárovky s různou intenzitou záření a také žárovky designové. Výběr je opravdu hodně veliký. Dejte tedy na intuici. Světlo, které si vyberete, pro vás bude svítit každý den. Prolistujte inspirativní časopisy. Najdete spoustu tipů, které se vám mohou líbit.

Světla dále rozdělujeme podle typu. Prvním typem je hlavní světlo. To je světlo, které jako první rozsvítíme, když do místnosti vejdeme. Je nejčastěji umístěno na stropě uprostřed místnosti. Druhým typem je pracovní světlo, které slouží k plnému vidění na práci, vaření, četbu atd. Třetím typem je relaxační světlo. To nám umožní dotvořit atmosféru například klidného večera při sledování televize nebo romantiky ve dvou. Čtvrtý typ světla má za úkol zvýraznit určitou část v domě. To jest přisvítit zajímavý obraz, vitrínu se sbírkou porcelánových slonů, nebo zvýraznit zajímavý kus nábytku, anebo jsou tato světla sběratelský kousek sám o sobě. Většinou má každá místnost kombinaci více typů světel.

Nejdůležitější tedy je si uvědomit, pro jakou místnost svítidlo vybírám (jiná světla použiji do kuchyně, jiná do ložnice, jiná do obývacího pokoje, jiná na chodbu a úplně jiná budou v koupelně a na toaletě), kolik v ní potřebuji světla a potažmo také design dané místnosti, aby se do ní světlo samozřejmě hodilo.

Je potřeba jednotlivé místnosti změřit a vypočítat, kolik osvětlení každá místnost potřebuje, to pak rozdělit na jednotlivá svítidla. Mezi ně rozdělit vypočítané lumeny (tj. jednotky světelného toku, které udávají, jak moc žárovka svítí). Rozmyslet si také jaký typ světla ve které místnosti chci mít. Ve které části místnosti budu pracovat a kde případně relaxovat.

Uvědomte si, že umělé osvětlení má jaksi simulovat přirozené denní světlo. Světlo je pro náš organismus a psychiku velmi důležité, i když nám to umělé nemůže ani vzdáleně nahradit to přirozené. Máme však díky němu možnost dělat činnosti, které v dřívějších dobách nebyly myslitelné. Běžní lidé vstávali s rozbřeskem a ukládali se ke spánku před setměním. Ke svícení používali jen svíčky, případně lucerny. Odpadlo řešit, jaký design světla a s jakou intenzitou záření si do jaké místnosti dají.

Oproti dávno minulé době my dnes máme dokonce i chytré domácnosti. Ta potřebuje i tzv. chytré osvětlení. Ovládá se, tak jako další vychytávky ve smart domácnosti, jednoduchým stisknutím tlačítka na našem chytrém telefonu nebo jiném chytrém zařízení. Umožní vám to si v klidu odjet třeba na dovolenou. Víte totiž, že i kdybyste zjistili, že jste zapomněli zhasnout v obývacím pokoji, můžete to změnit stisknutím chytrého tlačítka. Ani se nemusíte zvedat z postele, když si uprostřed noci uvědomíte, že jste nezhasli v koupelně. Anebo se automaticky rozsvítí světlo na chodbě, když vy odcházíte z auta s plnýma rukama nákupu.

Přeji vám šťastnou ruku, ať si vyberete to nejlepší světlo, u kterého se vám bude dobře vařit báječné jídlo, relaxovat u lahodné sklenky vína, pohodlně číst oblíbenou knížku nebo usínat do růžova. A to vše za příjemného osvětlení, které k dané činnosti zrovna potřebujete.