Základem zdravého spánku je kvalitní postel. Jak ji vybrat?

Spánkem strávíme třetinu našeho života. Je proto důležité, abychom se cítili pohodlně a mohli regenerovat, načerpat novou energii a do každého nového dne se probouzet s dobrou náladou. Poradíme vám, jak na výběr postele, se kterou se vyspíte do růžova.

základem zdravého spánku je kvalitní postel. jak ji vybrat?
Zdroj foto: hedgehog94 / Shutterstock.com

Pro koho postel vybíráte?

Na začátku je důležité vědět, pro koho postel vybíráte a komu bude primárně sloužit. Je rozdíl mezi postelí pro děti, dospělé a seniory. Je jasné, že se při výběru postele pro dospělého člověka nespletete a nevyberete mu dětskou postel, ale třeba pro seniory je potřeba vědět, že postel by měla být vyšší a její součástí by měla být i vyšší matrace usnadňující lepší vstávání i ulehání. 

Na každodenní spánek nebo příležitostné spaní?

Při výběru postele berte v potaz i fakt, jestli hledáte postel pro každodenní spánek nebo jen příležitostné spaní. Pro každodenní spaní je vhodná kvalitní a pevná postel, kdy se nevyplatí šetřit – náklady na pořízení postele se vám vrátí nejen v její kvalitě, ale i delší životnosti. Pokud ale hledáte postel pro hosty, kteří u vás přespí jen příležitostně, bohatě jim postačí i levnější model. 

Jakou vybrat velikost?

Postele a zrovna tak i rošty a matrace, které jsou nedílnou součástí a společně tvoří ten správný celek, jsou k dostání v několika rozměrech. Výběr velikosti postele je důležitý nejen z hlediska pohodlí, ale v potaz byste měli brát i prostor, kam postel vybíráte. Klasikou pro jednolůžka je rozměr 80×200 cm nebo 90×200 cm. Pro dvojice je standardem postel 180×200 – někomu může vyhovovat i rozměr 160×200 cm. 

A co matrace?

Nedílnou součástí postele je matrace. I na té hodně záleží, protože rozhoduje o tom, jak se vyspíte. Matrace jsou k dostání v několika typech a každému může vyhovovat něco jiného. Základem je, aby velikost matrace odpovídala velikosti postele. To znamená, že pokud pořizujete postel 180×200 cm, další položkou na seznamu bude matrace 180×200. 

Pak už můžete vybírat mezi konkrétními druhy matrace. Pro příležitostné spaní může postačit pružinová matrace, někdo nedá dopustit na matraci z líné pěny, k dostání jsou i taštičkové matrace. Matrace se liší i stupněm tvrdosti, proto je dobré je vždy před koupí vyzkoušet.

I ložní prádlo dělá spánek

Postel, rošt a matrace jsou sice základem pro náš spánek, ale promluvit do něho může i ložní povlečení. To je pro většinu z nás především otázkou vkusu. Povlečení je ozdobou postele, mělo by být ale i příjemné na dotek, aby se vám v něm pohodlně spalo. I ložní povlečení se liší materiálem – od klasiky v podobě bavlny, přes luxusní satén až po na údržbu nenáročný krep. Na léto se může hodit lehké saténové povlečení, na zimu zase hřejivé flanelové ložní prádlo.