Sladká tvarohová roláda s džemem

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tato sladká tvarohová roláda s džemem je chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.

Sladká tvarohová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Sladká tvarohová roláda

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 5 středně velkých vajec (při pokojové teplotě)
  • 100 g cukru
  • 100 g mouky
  • 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • 1 špetka soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva (nepovinné)

Na krém:

  • 400 g sladkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany (můžete nahradit řeckým jogurtem)
  • 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 100 g másla
  • 8 g vanilkového cukru
  • jahody nebo džem (nepovinné)

Všechny ingredience na krém musí mít pokojovou teplotu!

  • 100-150 ml mléka (volitelně)

Koláč jsme pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 30 x 40 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Vejce se špetkou soli šlehejte 1 minutu. Poté přidejte cukr s vanilkovým cukrem a pokračujte v míchání po dobu 7-10 minut, dokud nezískáte nadýchanou, objemnou a bělavou hmotu, na které těsto zanechává trvalé stopy (minimálně 3 sekundy).

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

Pokud máte mixér s nízkým výkonem, můžete oddělit bílky a žloutky, vyšlehat je zvlášť s polovinou cukru a pak je stěrkou spojit.

2. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Trochu promíchejte stěrkou nebo mixérem při nízkých otáčkách.

3. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Krouživými pohyby směrem nahoru promíchejte stěrkou nebo špachtlí.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Pečte těsto asi 10 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C (střední rošt, spodní rošt, bez konvekce). Během pečení neotvírejte dvířka trouby, protože by se koláč přepekl! Zkontrolujte, zda je hotovo, pomocí párátka.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Nechte je 2-3 minuty vychladnout a poté je vyklopte na pečicí papír. Odstraňte z povrchu papír, na kterém se upekla. Přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou nebo ji srolujte do ruličky s papírem, aby povrch nevyschl. Počkejte, až zcela vychladne.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Připravte náplň: do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový a vanilkový cukr. Mixujte, dokud není hmota hladká a homogenní. Práškový cukr nenahrazujte krystálovým cukrem, protože by se začal rozpouštět a výsledný krém by byl příliš řídký.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Měkké máslo šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 2-3 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Postupně (po lžících) vmíchejte tvaroh do másla a pokaždé promíchejte do hladka.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Odložte si 2-3 lžíce krému, který použijete na zdobení rolády. Uchovávejte v chladu.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Pokud chcete, můžete do krému přidat 1-2 lžíce lesních plodů nebo džemu (my jsme použili rozmražené borůvky). Dobře ji vyšlehejte mixérem.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Vytvarujte roládu: Namočte ji do mléka a použijte štětec. Pokud chcete, můžete mléko přisladit nebo použít něco jiného na zalití (kondenzované mléko s vodou, ovocnou šťávu, cukrový sirup apod.).

13. Těsto potřete krémem, přičemž jeden z kratších okrajů nechte volný.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Těsto srolujte do rolády a začněte od kratšího okraje potřeného krémem.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Roládu přikryjte potravinovou fólií a dejte na 2-3 hodiny do chladničky.

16. Roládu ozdobte zbývajícím krémem, který smíchejte se lžící zakysané smetany a použijte zdobicí sáček s tryskou.

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Porcujte a podávejte!

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

Roláda s tvarohem je hladká a chutná. Skvělý dezert!

Sladká roláda se smetanovým sýrem. Chutnější než jakýkoli dort! Zvládne to každý!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tato tvarohová roláda zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Mohlo by se Vám líbit: FOTO recept na vynikající dort s mandarinkami, který zvládne připravit téměř každý!