Domácí kynuté koláče s tvarohem a rebarborou

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na kynuté koláče s tvarohem a rebarborou. Tyto koláče lze plnit libovolnou náplní. Dnes jsme vyzkoušeli rebarboru a výsledek stojí za to.

domácí kynuté koláče s tvarohem a rebarborou
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Kynuté koláče s tvarohem a rebarborou

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • 100 g olej
  • 300 ml mléko (vlažné)
  • 2 PL cukr krystal
  • 1 ks vejce
  • 1 ks vejce
  • 42 g droždí

Náplň:

  • 250 g hrudkovitý plnotučný tvaroh
  • 1 ks čerstvý vaječný žloutek
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 3 stonky červená rebarbora

Drobenka:

  • 50 g máslo
  • 3 PL cukr krystal
  • 3 PL hrubá mouka

Jak budeme postupovat:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.

2. Mezitím v míse smíchejte cukr se žloutkem. Po troškách přidávejte olej a hladkou mouku. Nakonec přidejte kvásek a uhněťte těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, trochu ho prohněťte.

3. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh, žloutek a vanilkový cukr.

4. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a vykrajujte menší kolečka. Těsto lze vykrajovat pomocí skleničky, kterou po obvodu potřete trochou oleje, aby se těsto nelepilo. Do středu každého kolečka dejte tvarohovou náplň a uzavřete je jako buchty.

5. Nechte ho chvíli kynout a do středu každého koláče dejte trochu očištěné a nakrájené rebarbory a boky potřete rozšlehaným vejcem. Každý plátek posypte drobenkou. Nechte 5 minut stát a upečte. Prvních 5 minut pečte při 200 stupních, poté teplotu snižte na 180 a pečte ještě asi 30 minut. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte tyto výborné makové copy z kynutého těsta s tvarohem a rozinkami.