V tomto příspěvku jsme si pro Vás připravili vynikající recept z naší skupiny Prima Kuchařka, ve které naleznete mnoho dalších a skvělých inspirací na vaření nebo pečení. Dnes se podíváme na rybízový kynutý koláč s mákem a drobenkou, který si zamilujete. Recept nám zaslala p. Jana a za to jí moc děkujeme. Pojďme se podívat, co všechno potřebujeme a jak se tato dobrota připravuje.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- Kostka droždí
- 100 g cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- Špetka soli
Na drobenku:
- Máslo
- Polohrubá mouka
- Moučkový cukr
Na směs:
- Mák
- Rum
- Vanilka
- Citronová kůra
Jak budeme postupovat:
- Připravíme si kvásek. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Poté i s ostatními surovinami vypracujeme hladké těsto, nelepivé, můžete popřípadě podsypat moukou.
- Těsto necháme kynout cca 20 minut. Vznikne nám lehké, koláče nakynou v troubě.
- Vyválíme 4 kulaté pláty, potřeme náplní – mák svařený s mlékem a cukrem, vanilkou, panákem rumu a citronovou kůrou – vznikne nám hustější kaše (můžete použít horké mléko k zředění).
- Na náplň můžeme položit ovoce, v tomto případě rybíz.
- Koláč posypeme drobenkou a pečeme na 180 stupňů dozlatova. Po upečení potřeme okraje máslem.
Přejeme Vám dobrou chuť.