Jedná se o mimořádně chutný recept na jablečný a ořechový koláč s drobenkou! S jablečnou příchutí a křupavými kousky vlašských ořechů. Skvěle se hodí k teplému nápoji!
Co budeme potřebovat:
- 150 g jader vlašských ořechů
- 200 g cukru
- 2 jablka
- šťávu z poloviny citronu
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 3 vejce
Jak budeme postupovat:
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Přendejte je do nádoby s víčkem, vymačkejte na ně trochu citronové šťávy a přidejte cukr. Promíchejte je lžící, přiklopte víčkem a dejte na 30 minut do chladničky.
2. Jádra vlašských ořechů přendejte do plastového sáčku a rozbijte je obracečkou nebo kuchyňským kladívkem, dokud se nerozpadnou, ale ne příliš tvrdě, abyste v koláči cítili jejich strukturu.
3. Do mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte jádra vlašských ořechů a promíchejte.
4. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vlijte do směsi jablek a cukru. Míchejte.
5. Jablečnou směs vmíchejte do moučné směsi.
6. Bílky se špetkou soli šlehejte mixérem při vysokých otáčkách, dokud nebudou bělavé, husté a napěněné. Poté ji vmíchejte do těsta v míse.
7. Dno vyjímatelného plechu vyložte pečicím papírem a vymažte ho máslem. Vlijte do něj vzniklé těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
8. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 160 °C po dobu 50 minut.
9. Vyjměte koláč z trouby, vyjměte kruh z plechu a přeneste ho na servírovací talíř. Posypte je moučkovým cukrem a s velkou chutí podávejte spolu s horkým nápojem.