Domů Recepty Dort trochu jinak, než jste zvyklí: Úžasná chuť a lehká příprava

Dort trochu jinak, než jste zvyklí: Úžasná chuť a lehká příprava

Dorty jsou nejsvátečnějším dezertem. Většinou se dort peče pro vzácnou příležitost, jakou jsou narozeninové oslavy nebo svatby. Dortů existuje nepřeberné množství. Základem je však vždy korpus tvořený dortovým těstem, které je většinou vrstvené a promazané dortovým krémem či džemem. My Vám dnes ukážeme skvělý dort, který má lahodnou rumovo – vanilkovou chuť korunovanou čokoládovým krémem. Jeho příprava je až překvapivě jednoduchá. Pojďme se společně podívat, co vše budeme potřebovat a jak postupovat.

1 10 2
Zdroj: bidista.com

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 750 g mouky
  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 25 g kakaa
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 4 ml vanilkového aroma
  • 4 ml rumového aroma

Na krém:

  • 4 celá vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1,5 l mléka
  • 250 g mouky
  • 200 g hořké čokolády na vaření
  • 250 g másla
  • 4 ml rumového aroma
  • špetka soli

Na ozdobení

  • čokoládové hoblinky

Jak budeme postupovat:

1) V míse rozmícháme celá vejce s cukrem, olejem, octem. Přilijeme mléko, přisypeme mouku se sodou a kypřícím práškem. Rozmícháme hladké těsto a rozdělíme ho na čtyři části.

2) Do dvou částí přidáme rumové aroma a do dvou dáme vanilkové aroma. Dále přidáme do dvou částí kakao a dvě části ponecháme světlé.

3) Předehřejeme si troubu na 180°C. Každé těsto upečeme zvlášť na plechu vyloženém pečícím papírem. Doba pečení je asi 5 minut dle výkonu vašeho spotřebiče. Během pečení těsto kontrolujeme, aby se nepřipálilo. Upečené pláty necháme vychladnout.

4) Na krém vymícháme do pěny celá vejce s cukrem a špetkou soli. Přilijeme asi 100 ml mléka a přisypeme mouku. Ve vodní lázni za stálého míchání přivedeme k varu zbytek mléka. Do mléka nalijeme vaječnou směs a vaříme do zhoustnutí.

5) V menší nádobě rozpustíme čokoládu a zjemníme ji máslem. Přidáme do ještě horkého krému, vymícháme dohladka a necháme vychladnout.

6) Prochladlým krémem potřeme světlý plát, položíme na něj tmavý plát, opět krém, druhý tmavý plát a poslední várku krému. Na tu položíme světlý plát. Povrch posypeme čokoládovými hoblinkami nebo pocukrujeme.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli! Určitě si  také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na úžasnou roládu s kakaem.

Zdroj receptu: bidista.com