Tento jednoduchý dort, na který budete potřebovat hlavně hrnek, obsahuje tři lahodné vrstvy: kakaové těsto, vanilkový pudink a krém ze zakysané smetany. Ale kdo by odolal? Všechny chutné ingredience. Dort, kterému nikdo neodolá. Určitě ho udělejte!
Co budeme potřebovat:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1,25 hrnku cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 2 ks vajec
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 balíček prášku do pečiva
- máslo na vymazání
- mouka na vysypání plechu
Jak budeme postupovat:
1. Pro přípravu použijte hrnek o objemu 250 ml. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem a vysypte ho moukou.
2. Veškeré přísady na těsto dejte do mísy a promíchejte. Připravené těsto nalijte na plech.
Náš tip: Pokud chcete, aby měl váš koláč perníkový nádech, můžete těsto obohatit perníkovým kořením.
3. Nalijte 150 ml mléka do hrnku, přidejte vanilkový pudink a cukr. Dobře promíchejte. Zbylé mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu. Těsně předtím, než začne vřít, přidejte za stálého míchání připravený šlehaný pudinkový prášek. Vařte do zhoustnutí a poté odstavte.
4. Uvařený krém nechte mírně vychladnout a rovnoměrně jím přelijte těsto. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 až 40 minut. Upečený koláč nechte vychladnout.
5. Zakysanou smetanu a cukr dejte do mísy a promíchejte. Vychladlý koláč potřete a posypte kakaem, mletou skořicí nebo čokoládou podle chuti. Před podáváním nechte alespoň 4 hodiny odpočívat.
Náš tip: Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte “obrácenou” verzi. Vynechte z těsta kakao a místo vanilkového pudinku použijte čokoládový.