Tuto neobvyklou koláčovou náplň z tradičních modrých hroznů Concord si prostě musíte zamilovat….Koláč je velmi chutný a jednoduchý.
Co budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3 lžíce moučkového cukru
- ledová voda
Před pečením:
- 1 ks vejce
- 2 lžičky krystalový cukr
Náplň:
- 1.2 kg modré hrozno ( Concotd)
- 2 lžíce citronová šťáva
- 150 g krystalový cukr
- 2 lžíce kukuřičný škrob
Jak budeme postupovat:
1. Hrozny omyjte a zbavte stopek. Napuchlé plody vyhoďte (nebo spalte). Připravte si dvě misky. Dužinu z bobulí zmáčkněte mezi ukazováčkem a palcem v jedné nádobě a prázdné slupky vložte do druhé. Opláchněte slupky, abyste odstranili případné pecky, a nechte je okapat.
2. Sypte dužinu do hrnce a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Dužina by se měla během krátké doby vyvařit a vytvořit hroznové pyré. Pokud jsme použili ne zcela zralé hrozny a kaše je po několika minutách vaření stále v dohledu, použijte ponorný mixér, který jí pomůže.
3. Přeceďte kaši přes síto do větší mísy, abyste získali čistou směs. Poté do směsi vmíchejte citronovou šťávu, cukr, škrob a hroznové slupky. Vše dobře promíchejte a vařte, dokud nezískáte tužší vínově červenou směs. Nechte zcela vychladnout.
4. Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte drobivou směs, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí.
5. Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.
6. Předehřejte troubu na 180 °C.
7. Na pomoučené desce vyválejte první polovinu těsta do kruhu o délce asi 30 cm a přeneste ji do máslem vymazané koláčové formy (26 cm).
8. Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 45 minut. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
9. Vychladlou hroznovou směs vložte do formy vyložené těstem. Druhou polovinu těsta rozválejte do kruhu a směrem od středu k okrajům udělejte důlky.
10. Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 60 minut.