Domů Recepty Venkovský hroznový koláč – Jednoduchý a velmi chutný

Venkovský hroznový koláč – Jednoduchý a velmi chutný

Tuto neobvyklou koláčovou náplň z tradičních modrých hroznů Concord si prostě musíte zamilovat….Koláč je velmi chutný a jednoduchý.

Venkovský hroznový koláč! Jednoduchý a velmi chutný
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 250 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • ledová voda

Před pečením:

  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky krystalový cukr

Náplň:

  • 1.2 kg modré hrozno ( Concotd)
  • 2 lžíce citronová šťáva
  • 150 g krystalový cukr
  • 2 lžíce kukuřičný škrob

Jak budeme postupovat:

1. Hrozny omyjte a zbavte stopek. Napuchlé plody vyhoďte (nebo spalte). Připravte si dvě misky. Dužinu z bobulí zmáčkněte mezi ukazováčkem a palcem v jedné nádobě a prázdné slupky vložte do druhé. Opláchněte slupky, abyste odstranili případné pecky, a nechte je okapat.

2. Sypte dužinu do hrnce a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Dužina by se měla během krátké doby vyvařit a vytvořit hroznové pyré. Pokud jsme použili ne zcela zralé hrozny a kaše je po několika minutách vaření stále v dohledu, použijte ponorný mixér, který jí pomůže.

3. Přeceďte kaši přes síto do větší mísy, abyste získali čistou směs. Poté do směsi vmíchejte citronovou šťávu, cukr, škrob a hroznové slupky. Vše dobře promíchejte a vařte, dokud nezískáte tužší vínově červenou směs. Nechte zcela vychladnout.

Nepřehlédněte:
Lahodné sušenky k čaji nebo kávě - rychlý a snadná recept

4. Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte drobivou směs, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí.

5. Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

6. Předehřejte troubu na 180 °C.

7. Na pomoučené desce vyválejte první polovinu těsta do kruhu o délce asi 30 cm a přeneste ji do máslem vymazané koláčové formy (26 cm).

8. Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 45 minut. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

9. Vychladlou hroznovou směs vložte do formy vyložené těstem. Druhou polovinu těsta rozválejte do kruhu a směrem od středu k okrajům udělejte důlky.

10. Koláč potřete rozšlehaným vejcem, pocukrujte a pečte asi 60 minut.