Křupavé bramborové koláčky

Slaná variace zdánlivě neodolatelných a chuťově návykových koláčů ze severní Evropy. Příprava je velice jednoduchá.

Křupavé bramborové karelianky, chutné a vynikající
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 2 hrnky žitné mouky
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1 KL soli
  • 1 hrnek vody
  • rozpuštěné máslo na potření

Náplň:

  • 5 ks stredně velké brambory
  • 3 PL plnotučné mléko
  • 3 PL máslo
  • 100 g strouhaný eidam
  • podle chuti sůl

Jak budeme postupovat:

1. Na náplň oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a uvařte doměkka. Brambory scedíme a rozmačkáme s máslem, mlékem a sýrem. Podle chuti osolte.

2. Z obou druhů mouky, soli a vody vypracujte pružné těsto, které rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí hrnku (o průměru 7-8 cm) vykrajujte kolečka a nechte je odpočívat přikryté utěrkou.

3. Každé kolečko těsta pak rozválejte zvlášť na co nejtenčí ovál, do jehož středu dejte lžíci bramborové náplně. Vytvarujte ho do oválného tvaru, přičemž po obvodu nechte asi 2 cm těsta nezakryté náplní. Okraje přeložte přes náplň a pak přeložené těsto přeložte mezi prsty do tvaru vlnky.

4.  Rohlíky položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut (do zlata). Pak je ještě horké potřete rozpuštěným máslem.