Tento domácí nepečený koláč “Tři skleničky” Vás okouzlí. Dopřejte svým blízkým tento jednoduchý a chutný dezert: nadýchaný, vlhký, vločkový a mírně sladký!
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- sklenici kefíru
- 1 hrnek mouky
- 1 sklenici cukru
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1lžička jedlé sody
- 1 vejce
- 3 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
- 1 špetka soli
Na krém:
- 350 g 30% fermentované smetany
- 3-4 lžíce moučkového cukru
- Objem použité sklenice je 200 ml.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Smíchejte kefír a jedlou sodu. Nechte je 5 minut působit.
2. Vejce rozbijte do hluboké mísy. Přidejte cukr a špetku soli. Velmi dobře promíchejte metličkou, aby jste získali homogenní bělavou směs.
3. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Míchejte.
4. Přidejte kefír v kombinaci s jedlou sodou. Míchejte.
5. Přidejte prosátou mouku a kakaový prášek. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
6. Dno kulatého plechu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Boky vymažte máslem nebo rafinovaným slunečnicovým olejem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
7. Pečte těsto 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °. Zkontrolujte propečení párátkem.
8. Nechte těsto vychladnout, pak ho vyjměte z plechu a oddělte od pečicího papíru. Okraje a povrch trochu uhlaďte, abyste zbylé kousky mohli použít na ozdobu. Rozkrojte je na 2 stejné díly (podélně).
9. Připravte krém: Zakysanou smetanu a moučkový cukr smíchejte metličkou do hladka.
10. Sestavte dort: Vrcholy položte na talíř a potřete je krémem. Mazivo okraje dortu potřete trochou krému, aby se vyrovnaly.
11. Po uhlazení okrajů a povrchu dortu rozdrobte zbývající kousky. Rovnoměrně jimi posypte povrch koláče.
12. Dort lze porcovat a ihned podávat!