Jde ruku v ruce s makovníkem a v ničem za ním nezaostává. Pokud děláte makronky a máte doma ořechy, udělejte z poloviny těsta ořechový koláč.
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 KL soli
- 100 ml sádla nebo oleje
- 1 vejce (L)
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 3 lžíce krystalového cukru
Ořechová náplň:
- 250 g mleté vlašské ořechy
- 100 ml mléko
- 100 g krystalový cukr
- 1 balení vanilkový cukr
- 1 KL škořica
- žloutek k protřepání
Jak budeme postupovat:
1. Droždí vložte do vlažného mléka a vmíchejte lžíci cukru. Necháme asi 15 minut kynout.
2. Mezitím v míse smícháme mouku se solí a zbylým cukrem a přidáme vejce a kvásek. Promíchejte a nakonec přidejte rozpuštěné vychladlé máslo (olej). Hněťte, dokud těsto není měkké a poddajné. Uhnětené těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na hodinu kynout.
3. Při přípravě náplně přiveďte v hrnci k varu mléko s cukrem a přidejte mleté ořechy, vanilkový cukr a skořici.
4. Těsto rozdělte na dvě části a každou z nich vyválejte na obdélník silný asi 3 až 5 mm. Potřete je náplní a srolujte. Louskáčky položte na vymaštěný plech a nechte je dalších 15 minut kynout. Potřete je žloutkem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 až 35 minut.