Tradiční ořechovec s jednoduchou a rychlou přípravou

Jde ruku v ruce s makovníkem a v ničem za ním nezaostává. Pokud děláte makronky a máte doma ořechy, udělejte z poloviny těsta ořechový koláč.

Tradiční ořechovec, vynikající, chutný a sýty
Zdroj: iStockphoto

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 KL soli
  • 100 ml sádla nebo oleje
  • 1 vejce (L)
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce krystalového cukru

Ořechová náplň:

  • 250 g mleté vlašské ořechy
  • 100 ml mléko
  • 100 g krystalový cukr
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 1 KL škořica
  • žloutek k protřepání

Jak budeme postupovat:

1. Droždí vložte do vlažného mléka a vmíchejte lžíci cukru. Necháme asi 15 minut kynout.

2. Mezitím v míse smícháme mouku se solí a zbylým cukrem a přidáme vejce a kvásek. Promíchejte a nakonec přidejte rozpuštěné vychladlé máslo (olej). Hněťte, dokud těsto není měkké a poddajné. Uhnětené těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na hodinu kynout.

3. Při přípravě náplně přiveďte v hrnci k varu mléko s cukrem a přidejte mleté ořechy, vanilkový cukr a skořici.

4. Těsto rozdělte na dvě části a každou z nich vyválejte na obdélník silný asi 3 až 5 mm. Potřete je náplní a srolujte. Louskáčky položte na vymaštěný plech a nechte je dalších 15 minut kynout. Potřete je žloutkem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 až 35 minut.