Lahodný ořechový dort – Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku. Neobvyklé, aromatické a lahodné! Pokud máte rádi ořechy, připravte si je hned!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- sklenici cukru
- 3 žloutky
- 200 g másla 82,5 %
- 8 g vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce 9% octa
- 1 lžička jedlé sody
- 2,5-3 hrnky hladké mouky (podle velikosti vajec)
Pro náplň:
- 3 vaječné bílky
- 1/2 šálku cukru
- 300 g ořechů
- 8 g vanilkového cukru
Na polevu:
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 sklenice cukru
- 1/2 sklenice 3,2% mléka
- 100 g másla 82,5 %
- Pokud chcete, můžete do polevy přidat vanilku, skořici nebo jiné koření, které máte rádi.
Pro dekoraci:
- několik půlek vlašských ořechů
- Objem použité sklenice je 250 ml
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Žloutky a cukr smíchejte stěrkou nebo dřevěnou lžící.
2. Přidejte 200 g měkkého másla a pokračujte v míchání stěrkou/dřevěnou lžící, dokud nezískáte hladkou směs.
3. Přidejte vanilkový cukr a sodu bikarbonu ochucenou octem. Míchejte.
4. Na pracovní plochu dejte 2,5 hrnku prosáté mouky. Do středu přidejte směs másla a žloutků a rukama uhněťte relativně měkké (ne příliš měkké, ne příliš tuhé), pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte více prosáté mouky.
5. Těsto rozdělte na 3 stejné díly. Vytvarujte z nich kuličky.
6. Připravte náplň: nasekejte vlašské ořechy v mixéru.
7. Bílky, toastový a vanilkový cukr šlehejte mixérem, dokud neztrojnásobí svůj objem (nemusíte je šlehat, dokud se nevytvoří tuhé špičky).
8. Vmíchejte ušlehané bílky a nasekané ořechy.
9. Sestavte dort: První kouli těsta trochu rozválejte válečkem. Přeneste ho do máslem vymazané kulaté koláčové formy o průměru 25 cm. Prsty ho rovnoměrně rozetřete a vytvořte asi 1 cm vysoký okraj.
10. Polovinu náplně rovnoměrně rozetřete na připravené těsto.
11. Vyválejte druhou kouli těsta a položte ji na první vrstvu náplně. Pokud se na některých místech přetrhne, jednoduše mezery vyplňte kousky těsta, které jste rovněž odtrhli z těsta (na jeho celistvosti nezáleží).
12. Zbytek náplně rovnoměrně rozetřete na druhou vrstvu.
13. Vyválejte třetí kouli těsta. Vzniklou vrchní část naaranžujte na povrch dortu a postupujte jako v kroku 11 (pokud se rozpadne, vyplňte mezery kousky vrchní části). Okraje dobře přitlačte.
14. Koláč pečte 40-45 minut do zlata v troubě vyhřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové, pomocí párátka.
15. Vyjměte koláč z trouby a tenkým nožem nebo nožem na paletu jej oddělte od stěn formy. Přikryjte plech talířem a koláč na něj překlopte. Nechte vychladnout.
16. Připravte polevu: V hrnci smíchejte kakaový prášek a cukr.
17. Přidejte mléko a metličkou dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
18. Hrnec postavte na mírný oheň a za častého míchání vařte vzniklou směs 20 minut od varu, dokud nezačne houstnout a cukr se v ní zcela nerozpustí.
19. Do horké polevy přidejte máslo. Míchejte do hladka.
20. Nechte mírně vychladnout, aby zhoustlo. Poté ho opatrně rozetřete po povrchu dortu. Nakonec jím potřete okraje.
Pokud poleva během chladnutí příliš zhoustla, ohřejte ji 1 minutu v mikrovlnné troubě nebo v páře.
21. Dokud není poleva zcela ztuhlá, ozdobte povrch dortu půlkami vlašských ořechů. Pokud nemáte rádi celé ořechy, nasekejte je nožem a posypte jimi dort po obvodu.
22. Ořechový koláč uložte na 12 hodin do chladničky.
23. Porcujte a s velkou chutí podávejte!