Sladké knedlíky “Achma” jsou měkké, nadýchané, vzdušné! Jejich vůně a chuť si vás okamžitě získají! Příprava je velice jednoduchá a rychlá.
Co budeme potřebovat:
- 7-8 šálků hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 4 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- 12 g sušeného droždí
- 100 ml slunečnicového oleje (bez zápachu) + na tvarování buchet
- 1 sklenice mléka
- 1 sklenici vody
- mletá sezamová semínka/semínka světlice barvířské – na ozdobu
- Objem použité sklenice je 200 ml.
Pokud chcete, můžete buchty připravit jen s vodou nebo jen s mlékem.
Jak budeme postupovat:
1. Do hluboké mísy nalijte teplou vodu a teplé mléko. Přidejte sušené droždí, cukr a sůl. Míchejte.
2. Přidejte 1 vejce, 1 bílek (2 žloutek je potřeba na potření buchet před pečením) a slunečnicový olej. Míchejte.
3. Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být homogenní, velmi měkké a lepkavé. Mouku nepokrývejte, protože by se buchty staly tuhými.
4. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě asi 60 minut kynout.
5. Potřete si ruce olejem (můžete ho nahradit rozpuštěným, vychladlým máslem) a těsto trochu prohněťte, aby bylo opět hladké.
6. Vezměte malý kousek těsta (o velikosti kuřecího vejce) a rukama ho rozválejte na tenkou obdélníkovou placku, jejíž povrch potřete olejem. Poté ji srolujte do ruličky.
7. Podobně postupujte s druhým kouskem těsta a vytvarujte druhý váleček.
8. Obě ruličky přeložte k sobě a jejich konce spojte. Tím získáte kroužkový drdol.
9. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je chvíli odpočívat. Udělali jsme 12 buchet a ještě nám zbylo trochu těsta, které jsme vytvarovali do koblih.
10. Buchty potřete rozšlehaným žloutkem. Pokud chcete, můžete je posypat sezamem (my jsme připravili 6 buchet se sezamem a ostatní jsme po upečení posypali moučkovým cukrem, i když buchty “Achma” se s moučkovým cukrem nepodávají).
11. Buchty pečte 15-20 minut, dokud nejsou pěkně propečené, v troubě předehřáté na 200 °C.
12. Nechte je vychladnout a pak s chutí podávejte! Díky vícenásobnému válení a oleji mají buchty vrstevnatou a vzdušnou strukturu!