Sladké knedlíky podle tureckého receptu – vyzkoušejte to

Sladké knedlíky “Achma” jsou měkké, nadýchané, vzdušné! Jejich vůně a chuť si vás okamžitě získají! Příprava je velice jednoduchá a rychlá.

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 7-8 šálků hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 12 g sušeného droždí
  • 100 ml slunečnicového oleje (bez zápachu) + na tvarování buchet
  • 1 sklenice mléka
  • 1 sklenici vody
  • mletá sezamová semínka/semínka světlice barvířské – na ozdobu
  • Objem použité sklenice je 200 ml.

Pokud chcete, můžete buchty připravit jen s vodou nebo jen s mlékem.


Jak budeme postupovat:

1. Do hluboké mísy nalijte teplou vodu a teplé mléko. Přidejte sušené droždí, cukr a sůl. Míchejte.

2. Přidejte 1 vejce, 1 bílek (2 žloutek je potřeba na potření buchet před pečením) a slunečnicový olej. Míchejte.

3. Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být homogenní, velmi měkké a lepkavé. Mouku nepokrývejte, protože by se buchty staly tuhými.

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě asi 60 minut kynout.

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Potřete si ruce olejem (můžete ho nahradit rozpuštěným, vychladlým máslem) a těsto trochu prohněťte, aby bylo opět hladké.

6. Vezměte malý kousek těsta (o velikosti kuřecího vejce) a rukama ho rozválejte na tenkou obdélníkovou placku, jejíž povrch potřete olejem. Poté ji srolujte do ruličky.

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Podobně postupujte s druhým kouskem těsta a vytvarujte druhý váleček.

8. Obě ruličky přeložte k sobě a jejich konce spojte. Tím získáte kroužkový drdol.

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je chvíli odpočívat. Udělali jsme 12 buchet a ještě nám zbylo trochu těsta, které jsme vytvarovali do koblih.

10. Buchty potřete rozšlehaným žloutkem. Pokud chcete, můžete je posypat sezamem (my jsme připravili 6 buchet se sezamem a ostatní jsme po upečení posypali moučkovým cukrem, i když buchty “Achma” se s moučkovým cukrem nepodávají).

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu
Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Buchty pečte 15-20 minut, dokud nejsou pěkně propečené, v troubě předehřáté na 200 °C.

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Nechte je vychladnout a pak s chutí podávejte! Díky vícenásobnému válení a oleji mají buchty vrstevnatou a vzdušnou strukturu!

Sladké knedlíky "Achma" (turecký recept), vyzkoušejte to a uvidíte
Zdroj: retete-usoare.eu