Jen se podívejte, jak dobře vypadá! Nikdo ji nebude moci odmítnout! Vyzkoušejte tento vynikající slaný koláč s chutnou náplní co nejdříve. Všichni si ho zamilují.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 100 ml kefíru
- 40 g másla
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 400-450 g hladké mouky
Pro náplň:
- 4 vařené brambory
- sůl – podle chuti
- šunka – podle chuti
- 1 paprika
- 200 g sýra
Ostatní:
- 1 žloutek + 2 lžíce mléka (na potření koláče před pečením)
- mák – podle chuti (na posypání koláče před pečením)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy dejte kefír, rozpuštěné a vychladlé máslo, zakysanou smetanu, vejce a sůl. Míchejte.
2. Postupně přidejte prosátou mouku. Vypracujte měkké, homogenní, nelepivé těsto.
3. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte je “odpočívat”, zatímco budete připravovat náplň.
4. Připravte náplň: Uvařené brambory oloupejte ze slupky a nastrouhejte je na malém struhadle. Podle chuti osolte.
5. Papriky zbavte stopky, semen a žeber. Nakrájejte je na kostičky nebo krátké proužky.
6. Omytou a osušenou petrželku utřete papírovými utěrkami.
7. Sýr nastrouhejte na malém struhadle.
8. Vytvarujte koláč: Těsto rozdělte na 2 stejné části. Vytvarujte z nich kuličky.
9. Na pomoučeném válu rozválejte první kousek těsta na kulatý plát o tloušťce 3-4 mm.
10. Pomocí obracečky přeneste těsto na pečicí papír. Uprostřed vytvořte 10 dílů ve tvaru květu (jako na obrázku níže).
11. Polovinu bramborové kaše rozetřete do kruhu kolem “květu” uprostřed plátu těsta.
12. Polovinu kousků papriky posypte na bramborový kroužek.
13. Povrch brambor a paprik posypte polovinou nasekané petrželky.
14. Zbylou náplň posypte polovinou nastrouhaného sýra.
15. Poté přeložte každý trojúhelník těsta a část na okraji listu rovnoběžně s ním, překryjte a zakryjte náplň. Vrcholy trojúhelníků zasuňte pod koláč. V ostatních částech koláče by měla náplň zůstat odkrytá.
16. Koláč přeneste na plech. Potřete žloutkem smíchaným s mlékem pomocí silikonového štětce a posypte mákem.
17. Pečte 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím ze zbývajících surovin vytvarujte druhý koláč.
18. Koláč nechte mírně vychladnout a poté jej přendejte na talíř.
19. Nakrájejte na kousky a pochutnejte si!