Rychlý koláč jako dezert – Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle

Tento rychlý koláč je ještě chutnější než koláče z mléčných výrobků. Je velmi jednoduchá na přípravu a vždy chutná skvěle. Skládá se z tenkých vrcholků bez droždí, které jsou měkké, jemné – trochu jako klasické měkké těsto. Jako náplň jsme použili dušené zelí s další zeleninou a zelenými plátky. Pokud chcete, můžete použít zelí v kombinaci s vařenými bramborami, brambory smíchané s houbami nebo (samozřejmě mimo půst) syrové maso a brambory apod. K vymazání povrchu postního pečiva před pečením vždy použijte jedlou sodu rozpuštěnou v teplé vodě – její chuť není patrná a pokrmy získají pěknou, propečenou kůrku. Vařte s radostí!

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 260-270 g mouky (2 hrnky)
  • 3 g prášku do pečiva (1/2 čajové lžičky)
  • 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje, (1/2 sklenice)
  • 100 ml teplé vody (1/2 sklenice)
  • 3 g soli (1/2 čajové lžičky)

Pro náplň:

  • 300 g zelí (asi kousek velikosti dlaně)
  • 300 g hub (2 hrsti)
  • 120 g mrkve (střední kus)
  • 120 g cibule (1 střední kus)
  • 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje (2 polévkové lžíce)
  • sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • čerstvá zelenina – podle chuti (my jsme použili kopr)

Ostatní:

  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 30 ml teplé vody (2 polévkové lžíce)
  • Objem použité sklenice je 200 ml.

Jak budeme postupovat:

1. Připravte náplň: Nakrájejte cibuli na kostičky. Smažte na 2 lžících oleje, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout.

2. Mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Přidejte je na pánev a smažte, dokud nezměknou.

Pokud chcete, můžete cibuli a mrkev smažit současně (na stejné pánvi), ale nemíchejte je všechny najednou.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Zelí nakrájejte nadrobno. Přidejte ji na pánev k osmažené zelenině a restujte do změknutí. Zeleninu podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Uvařené houby nakrájejte na kousky. Přidejte je na pánev a vše smažte další 1-2 minuty.

Použili jsme lesní houby, které jsme uvařili a zmrazili. Pokud chcete, můžete použít i čerstvé houby: v tom případě je přidejte na pánev před zelím a smažte je, dokud nezmenší svůj objem a neodpaří se z nich všechna uvolněná tekutina.

5. Přidejte nakrájenou zeleninu. Velmi dobře promíchejte.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Nádivku přendejte na plochý talíř, aby rychle vychladla. Měla by mít pokojovou teplotu.

7. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte vodu a rafinovaný slunečnicový olej. Přidejte sůl a prášek do pečiva. Míchejte.

8. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte stěrkou, pak ho přeneste na pracovní plochu a prohněťte rukama. Mělo by být měkké, pružné a nelepivé.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Přikryjte mísu, ve které jste hnětli, a nechte ji 5-10 minut “odpočívat”.

10. Vytvarujte koláč: Těsto rozdělte na dvě nestejné části – 1/3 a 2/3.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Na pomoučeném válu rozválejte větší kus těsta na kulatý plát silný asi 4 mm.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Pomocí válečku přeneste těsto na plech vyložený pečicím papírem. Urovnejte ji rukama tak, aby zcela zakryla dno a částečně zakryla boky tácu (pokud má vysoké boky).

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Vychladlou náplň rovnoměrně rozetřete po povrchu pánve.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Menší kousek těsta rozválejte na kulatý plát silný asi 4 mm. Těsto je velmi pružné, proto můžete okraje těsta uhladit rukama.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Přeneste ji na povrch náplně pomocí obracečky a přilepte okraje náplně k okrajům spodního těsta, přičemž opakovaně přeložte.

16. Uprostřed koláče udělejte malý otvor – aby mohla unikat pára.

17. Rozpusťte jedlou sodu v teplé vodě. Pomocí silikonového štětce rozetřete roztok na povrch koláče.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Koláč pečte 30-35 minut do zlata v troubě vyhřáté na 180 °C.

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Nechte je na grilu vychladnout a poté je položte na talíř.

20. Zelný koláč naporcujte a podávejte!

Rychlý koláč jako dezert. Přestože se skládá z jednoduchých ingrediencí, chutná skvěle!
Zdroj: retete-usoare.eu