Tento rychlý koláč je ještě chutnější než koláče z mléčných výrobků. Je velmi jednoduchá na přípravu a vždy chutná skvěle. Skládá se z tenkých vrcholků bez droždí, které jsou měkké, jemné – trochu jako klasické měkké těsto. Jako náplň jsme použili dušené zelí s další zeleninou a zelenými plátky. Pokud chcete, můžete použít zelí v kombinaci s vařenými bramborami, brambory smíchané s houbami nebo (samozřejmě mimo půst) syrové maso a brambory apod. K vymazání povrchu postního pečiva před pečením vždy použijte jedlou sodu rozpuštěnou v teplé vodě – její chuť není patrná a pokrmy získají pěknou, propečenou kůrku. Vařte s radostí!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 260-270 g mouky (2 hrnky)
- 3 g prášku do pečiva (1/2 čajové lžičky)
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje, (1/2 sklenice)
- 100 ml teplé vody (1/2 sklenice)
- 3 g soli (1/2 čajové lžičky)
Pro náplň:
- 300 g zelí (asi kousek velikosti dlaně)
- 300 g hub (2 hrsti)
- 120 g mrkve (střední kus)
- 120 g cibule (1 střední kus)
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje (2 polévkové lžíce)
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- čerstvá zelenina – podle chuti (my jsme použili kopr)
Ostatní:
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 30 ml teplé vody (2 polévkové lžíce)
- Objem použité sklenice je 200 ml.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: Nakrájejte cibuli na kostičky. Smažte na 2 lžících oleje, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout.
2. Mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Přidejte je na pánev a smažte, dokud nezměknou.
Pokud chcete, můžete cibuli a mrkev smažit současně (na stejné pánvi), ale nemíchejte je všechny najednou.
3. Zelí nakrájejte nadrobno. Přidejte ji na pánev k osmažené zelenině a restujte do změknutí. Zeleninu podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem.
4. Uvařené houby nakrájejte na kousky. Přidejte je na pánev a vše smažte další 1-2 minuty.
Použili jsme lesní houby, které jsme uvařili a zmrazili. Pokud chcete, můžete použít i čerstvé houby: v tom případě je přidejte na pánev před zelím a smažte je, dokud nezmenší svůj objem a neodpaří se z nich všechna uvolněná tekutina.
5. Přidejte nakrájenou zeleninu. Velmi dobře promíchejte.
6. Nádivku přendejte na plochý talíř, aby rychle vychladla. Měla by mít pokojovou teplotu.
7. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte vodu a rafinovaný slunečnicový olej. Přidejte sůl a prášek do pečiva. Míchejte.
8. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte stěrkou, pak ho přeneste na pracovní plochu a prohněťte rukama. Mělo by být měkké, pružné a nelepivé.
9. Přikryjte mísu, ve které jste hnětli, a nechte ji 5-10 minut “odpočívat”.
10. Vytvarujte koláč: Těsto rozdělte na dvě nestejné části – 1/3 a 2/3.
11. Na pomoučeném válu rozválejte větší kus těsta na kulatý plát silný asi 4 mm.
12. Pomocí válečku přeneste těsto na plech vyložený pečicím papírem. Urovnejte ji rukama tak, aby zcela zakryla dno a částečně zakryla boky tácu (pokud má vysoké boky).
13. Vychladlou náplň rovnoměrně rozetřete po povrchu pánve.
14. Menší kousek těsta rozválejte na kulatý plát silný asi 4 mm. Těsto je velmi pružné, proto můžete okraje těsta uhladit rukama.
15. Přeneste ji na povrch náplně pomocí obracečky a přilepte okraje náplně k okrajům spodního těsta, přičemž opakovaně přeložte.
16. Uprostřed koláče udělejte malý otvor – aby mohla unikat pára.
17. Rozpusťte jedlou sodu v teplé vodě. Pomocí silikonového štětce rozetřete roztok na povrch koláče.
18. Koláč pečte 30-35 minut do zlata v troubě vyhřáté na 180 °C.
19. Nechte je na grilu vychladnout a poté je položte na talíř.
20. Zelný koláč naporcujte a podávejte!