Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na houbové rizoto. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
- 400 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli, baldo…)
- 2 šálky čerstvých hub (1/2 šálku sušených hub)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 ks cibule
- 3 dl bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 hrst petrželky
- sůl, mletý černý pepř
Jak budeme postupovat:
1. Pokud používáte sušené houby – namočte je alespoň na dvě hodiny do vody.
2. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
3. Přidejte rýži a za stálého míchání ji nechte na oleji dobře obalit. Rýži zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte na plátky nakrájené houby. Postupně (naběračku po naběračce) začněte přidávat horký vývar. Pokaždé, když se odpaří a vsákne do rýže, přidejte další naběračku a takto pokračujte asi 20 minut, dokud rizoto nezíská kašovitou konzistenci a rýže nezměkne.
4. Poté stáhněte pánev z ohně a vmíchejte nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
5. Rizoto na talíři ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.
Aromatické, jemné a delikátní jídlo. Připraveno téměř okamžitě.