Vepřová rolka s lahodnou nádivkou – dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta

Tato vepřová rolka s lahodnou nádivkou si svou chutí a vůní získá srdce vašich hostů. Nevyžaduje žádné zvláštní ingredience kromě kusu vepřového masa podle vašeho výběru a lze jej připravovat až hodinu bez vaření.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:
  •  1,5-2 kg vepřového masa (krkovice, prsa nebo svíčková)
  •  200 g hub
  •  150 g cibule
  •  100 g tvrdého sýra
  •  4-6 stroužků česneku – podle chuti
  •  2-3 lžičky hořčice
  •  sůl, mletý černý pepř, sušené bylinky – podle chuti a další koření – podle chuti
  •  1 lžíce medu (nebo sójové omáčky)

Jak budeme postupovat:

1. Houby dobře očistěte a omyjte a nakrájejte je na nepříliš tenké plátky.

2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtkolečka.

3. Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje, přidejte cibuli a za pravidelného míchání ji osmahněte do hněda. Poté přidejte houby a vařte je společně s cibulí, dokud nejsou hotové. Nakonec ji osolte, promíchejte a stáhněte pánev z ohně. Opečenou zeleninu přendejte na talíř a nechte ji vychladnout.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Sýr nastrouhejte na velkém struhadle.

5. Stroužky česneku oloupejte a rozdrťte.

6. Maso dobře omyjte a osušte papírovými utěrkami. Máme 1,7 kg vepřové plece.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Vezměte ostrý nůž, udělejte podélný řez po celé délce a z kousku masa vytvořte tenkou placičku o tloušťce asi 1,5 cm.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Vzniklou placičku naklepejte paličkou na maso a dávejte pozor zejména na okraje. Pokud máte silnější žebrovaná místa, přejeďte po nich nožem a udělejte na povrchu zářezy.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Poté udělejte po celém povrchu masa kosočtvercové řezy, které usnadní pronikání marinády do masa.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Vezměte rozdrcený česnek a dobře jím potřete celé maso. Poté je potřete trochou hořčice.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Vepřovou kotletu osolte. Upozorňujeme, že na 1 kg masa se přidává 10 g soli. Dochuťte ji také černým pepřem. Použili jsme směs černého pepře a mletého jalovce. Maso dobře promasírujte přidaným kořením a posypte sušenými bylinkami (oreganem a bazalkou).

Tip: Podle chuti můžete přidat i další koření.

12. Na jeden z kratších okrajů pracovní desky nalijte opečenou zeleninu a rozetřete ji lžící.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Poté houby posypte strouhaným sýrem.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Vzniklé těsto rozválejte na roládu. Snažte se, aby byl co nejkompaktnější. Nakonec ruličku zajistěte kuchyňským provázkem.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Plech na pečení vyložte alobalem a dno vymažte trochou rostlinného oleje. Přes něj položte roládu švem dolů.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Vmíchejte lžičku hořčice s trochou medu a soli. Směsí potřete povrch rolády. Také jsme ji posypali směsí sušených paprik.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Připravte si dlouhý pruh alobalu, přeložte ho na tři části a přikryjte jím roládu. Maso nechte takto marinovat 2-3 hodiny (nebo nejlépe přes noc).

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Po dobrém marinování odstraňte alobal a vložte roládu do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte ji 30 minut, dokud nezíská zlatohnědou kůrčičku. Poté ji opět přikryjte alobalem a pečte další 1 hodinu při 190 °C.

19. Vyjměte roládu z trouby. Pokud chcete, posypte paprikou a pečte bez formy dalších 10-15 minut při 220 °C.

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu

20. Roládu vyjměte na prkénko, a pokud odoláte pokušení ji ochutnat, nechte ji několik minut vychladnout. Poté ji opatrně nakrájejte a s velkou chutí podávejte!

Vepřová rolka s lahodnou nádivkou - dobře vypadá a vždy se sní do posledního sousta!
Zdroj: retete-usoare.eu