Sháníte skvělý recept na pamlsek, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept: šneci se smetanovým sýrem a rozinkami. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500-520 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí
- 60 g cukru
- 300 ml teplého mléka
- 4 g soli
- 40 ml olivového oleje
Pro náplň:
- 30 g měkkého másla (při pokojové teplotě)
- 250 g smetanového sýra (při pokojové teplotě)
- 70 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- hrozienka – podle chuti
Ostatní:
- 1 žloutek + 3 lžíce mléka (na potření šneků před pečením)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte 500 g prosáté mouky, sušené droždí a cukr.
2. Přidejte teplé mléko. Lžící nebo stěrkou míchejte tak dlouho, dokud se suché přísady zcela nepřidají do směsi.
3. Přidejte sůl a olej. Těsto hněťte, dokud se zcela nezapracuje.
4. Poté přeneste na pracovní plochu. Hněťte ho rukama asi 10 minut, dokud nebude hladké, homogenní a nekynuté, a pouze v případě potřeby ho poprašte moukou.
5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Připravte náplň: Smíchejte smetanový sýr s moučkovým a vanilkovým cukrem.
7. Rozinky omyjte a osušte.
8. Vytvarujte šneky: Těsto trochu prohněťte a přeneste ho na pomoučený vál. Pomocí válečku na těsto ho rozválejte na obdélníkový plát silný asi 5 mm.
9. Měkké máslo rozetřete na těsto pomocí silikonového štětce.
10. Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu.
11. Posypte připravenými rozinkami.
12. Těsto srolujte do kompaktní rolády a začněte od jednoho z dlouhých okrajů. Pevně slepte “šev”.
13. Nakrájejte roládu na 2-2,5 cm silné kousky.
14. Vzniklé šneky položte na plech a nechte mezi nimi mezery. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 15 minut “odpočívat” (pokud se během tohoto procesu šnečí “švy” uvolní, schovejte konce pod ně).
15. Šneky potřete žloutkem smíchaným se 3 lžícemi mléka pomocí silikonového štětce.
16. Pečte asi 30 minut do zlata v troubě předehřáté na 180 °C.
17. Nechte vychladnout a přendejte na servírovací talíř.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na šneci se smetanovým sýrem a rozinkami zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také kuřecí prsa ve smetanové zapečené omáčce.