Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet

Sháníte skvělý recept na pamlsek, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept: šneci se smetanovým sýrem a rozinkami. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500-520 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 60 g cukru
  • 300 ml teplého mléka
  • 4 g soli
  • 40 ml olivového oleje

Pro náplň:

  • 30 g měkkého másla (při pokojové teplotě)
  • 250 g smetanového sýra (při pokojové teplotě)
  • 70 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • hrozienka – podle chuti

Ostatní:

  • 1 žloutek + 3 lžíce mléka (na potření šneků před pečením)

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte 500 g prosáté mouky, sušené droždí a cukr.

2. Přidejte teplé mléko. Lžící nebo stěrkou míchejte tak dlouho, dokud se suché přísady zcela nepřidají do směsi.

3. Přidejte sůl a olej. Těsto hněťte, dokud se zcela nezapracuje.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu
Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Poté přeneste na pracovní plochu. Hněťte ho rukama asi 10 minut, dokud nebude hladké, homogenní a nekynuté, a pouze v případě potřeby ho poprašte moukou.

5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu
Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Připravte náplň: Smíchejte smetanový sýr s moučkovým a vanilkovým cukrem.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Rozinky omyjte a osušte.

8. Vytvarujte šneky: Těsto trochu prohněťte a přeneste ho na pomoučený vál. Pomocí válečku na těsto ho rozválejte na obdélníkový plát silný asi 5 mm.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Měkké máslo rozetřete na těsto pomocí silikonového štětce.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Posypte připravenými rozinkami.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Těsto srolujte do kompaktní rolády a začněte od jednoho z dlouhých okrajů. Pevně slepte “šev”.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Nakrájejte roládu na 2-2,5 cm silné kousky.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Vzniklé šneky položte na plech a nechte mezi nimi mezery. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 15 minut “odpočívat” (pokud se během tohoto procesu šnečí “švy” uvolní, schovejte konce pod ně).

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Šneky potřete žloutkem smíchaným se 3 lžícemi mléka pomocí silikonového štětce.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Pečte asi 30 minut do zlata v troubě předehřáté na 180 °C.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Nechte vychladnout a přendejte na servírovací talíř.

Šneci se smetanovým sýrem a rozinkami! Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na šneci se smetanovým sýrem a rozinkami zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také kuřecí prsa ve smetanové zapečené omáčce.