Pečená vepřová plec v troubě je díky pomalému pečení pod alobalem neuvěřitelně chutná, aromatická a křehká. Zároveň v posledních minutách pečení získá křupavou a velmi aromatickou kůrčičku díky česnekové polevě a koření, ve kterém byla marinována. Jsme si jisti, že si tento recept zamilujete!
Co budeme potřebovat:
- 1 kg vepřového masa (vepřová plec)
- 1 l vroucí vody
- 3 lžíce soli
- 2 bobkové listy
- koření podle chuti (my jsme přidali koriandr a koření ze sušených bylinek)
- 2 stroužky česneku
Jak budeme postupovat:
1. Příprava nálevu: do hrnce nalijte vroucí vodu, přidejte sůl, bobkové listy a koření. Promíchejte a nechte vychladnout.
2. Maso dobře omyjte a přidejte do pánve tak, aby bylo dobře pokryto nálevem. Přikryjte hrnec pokličkou a dejte ho na dvě hodiny do chladničky. Necháme ji tam přes noc.
3. Po dobrém marinování maso vyjměte z pánve a osušte ho papírovými utěrkami.
4. Maso ještě jednou z obou stran promasírujte, nejprve solí a poté stejnou směsí suchého koření (koriandr a sušené bylinky).
5. Česnek nakrájejte na tenké proužky.
6. Po celém povrchu masa udělejte ostrým nožem zářezy a nacpěte do nich proužky česneku.
7. Maso svažte potravinářskou nití, aby dobře drželo tvar.
8. Kousek masa vložte do sáčka na pečení, navrch přidejte bobkové listy (z nálevu) a sáček na obou stranách svažte provázkem (jako cukroví).
9. Na 3-4 místech propíchněte povrch sáčku, aby měla pára kudy unikat.
10. Maso vložte do pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte 1-1,5 hodiny. Proveďte párátkový test – maso propíchněte párátkem, a pokud z něj vytéká čirá šťáva, je maso hotové.
11. Odtrhněte vrchní rukáv a vraťte maso na dalších 10 minut do trouby, aby důkladně zhnědlo.
12. Maso přendejte na talíř, nakrájejte na plátky a s chutí podávejte!
Toto maso je chutným předkrmem ve studené i teplé podobě. Zkuste si ji připravit sami. Je to velmi chutné!