Italský smetanový dort – chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin

Každá hospodyňka by měla znát několik jednoduchých receptů na moučníky. Proto vám dnes přinášíme další – recept na lehký, jemný italský smetanový dort, ze snadno dostupných surovin. Jeho chuť si získá každého bez výjimky!

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Italský smetanový dort

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 žloutky
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva
  • 200 g hladké mouky

Pro náplň:

  • 600 g 15-20% zakysané smetany
  • 3 vaječné bílky
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 8 g vanilkového cukru

Koláč jsme upekli v obdélníkové formě o rozměrech 18,5 x 27,5 cm. Můžete také použít kulatou pánev o průměru 24 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli šlehejte mixérem 1-2 minuty, dokud se dobře nespojí.

2. Postupně přidávejte žloutky (jeden po druhém) a pokaždé míchejte do hladka.

3. Přidejte 2/3 prosáté mouky spolu s práškem do pečiva. Promíchejte stěrkou.

4. Těsto přeneseme na stůl posypaný zbylou moukou. Hněťte ho rukama, dokud nebude hladké a tuhé. Konzistence by měla připomínat plastelínu.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Těsto rozdělte na 3 nestejné díly: ¼, ¼ a 2/4. Malé kousky těsta přikryjte potravinovou fólií, aby povrch nevyschl, a jeden z nich dejte do chladničky.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Plech nebo formu položte na kus pečicího papíru. Nůžkami zastřihněte rohy papíru pod úhlem 45° k rohům tácu nebo plechu.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Pečicí papír posypeme trochou mouky a větší kus těsta na něm rozválíme a vytvarujeme z něj obdélníkovou placku silnou asi 2 mm. Velikost těsta by měla být stejná jako velikost podnosu nebo formy.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Těsto s pečicím papírem přeneste na vybraný plech nebo do formy.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Z menšího kousku těsta odtrhněte kousky a přilepte je na desku a boky pánve, čímž vytvoříte 3 cm vysoký rám.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Těsto často propíchejte vidličkou, aby se během pečení nenafoukl.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Připravte náplň: Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do pěny. Pak do nich postupně přidávejte cukr s vanilkovým cukrem a pokračujte ve šlehání, dokud se zcela nerozpustí a nezískají trvalé špičky.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Přidejte kukuřičný škrob. Smíchejte do hladka.

13. Postupně (ve 2-3 fázích) přidejte do pusinek smetanu. Míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Vzniklou náplň přeneste na pracovní desku. Rovnoměrně rozetřete.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Druhý malý kousek těsta vyjměte z lednice a rychle ho protáhněte velkým struhadlem. Rozetřete je po povrchu náplně.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Koláč pečte 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je těsto hotové, a to tak, že do jeho středu zatlačíte prstem: mělo by být měkké, ale stále dobře držet tvar.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Koláč nechte vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky. Po úplném vychladnutí a teplém koláči jej vyjměte z trouby, přeneste na mřížku a počkejte, až zcela vychladne.

Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu
Italský smetanový dort
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na Italský smetanový dort i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Palačinkový dort s čokoládovým krémem a oříšky: Krásný a přitom tak jednoduchý!