Tyto čokoládové sušenky s ořechy a karamelem jsou vynikající. Vyrábějí se z měkkého kakaového těsta, do kterého se přidávají ořechy a karamel. Jejich chuť lze přirovnat ke karamelovému brownies. Pojďme je vyrobit!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládové sušenky s ořechy a karamelem
Co budeme potřebovat:
Na 20-25 sušenek:
- 150 g hladké mouky (jeden hrnek)
- 30 g kakaového prášku (neslazeného; 1/3 šálku)
- 1/4 lžičky soli
- 100 g měkkého másla
- 150 g cukru (2/3 šálku)
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- 140 g ořechů (jedna sklenice)
- 13-15 měkkých karamelek
- 1/3 tabulky hořké čokolády
Sklenice použitá pro měření má objem 250 ml.
Jak budeme postupovat:
1. Do hluboké mísy dejte prosátou mouku, kakaový prášek a sůl. Smíchejte do hladka.
2. Oddělte bílek od žloutku.
3. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte žloutek a promíchejte do hladka. Přidejte 2 lžíce mléka a znovu promíchejte.
4. Postupně (ve 2-3 dávkách) přidávejte suché přísady a pokaždé velmi dobře promíchejte (mixérem, stěrkou nebo lžící).
5. Těsto dejte na 60 minut do lednice, aby se zchladilo a lépe se tvarovalo.
6. Rozdrťte ořechy mixérem.
7. Bílky jemně vyšlehejte vidličkou.
8. Vyjměte těsto z chladničky. Z těsta vytvarujte kuličky (velké asi jako vlašský ořech). Obalte je v rozšlehaném bílku a vlašských ořeších. Položte je na máslem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech.
9. Uprostřed každé kuličky udělejte důlek (jakoukoli metodou, která vám vyhovuje: buď prstem, nebo velmi malým kelímkem).
10. Sušenky pečte 12-17 minut (podle jejich velikosti) v troubě předehřáté na 180 °C. Měly by dobře ztuhnout, ale dávejte pozor, aby ste je nepropekli. Nechte je vychladnout.
11. Měkký karamel vložte do žáruvzdorné misky. V mikrovlnné troubě je postupně (v několika krocích) rozpusťte. Jakmile změknou, přidejte 2 lžíce mléka a ještě jednou je zahřejte. Poté vše rozmixujte do hladka.
Jakmile cukroví rozpustíte, nechte karamel před nalitím do sáčku trochu vychladnout, aby ste se nespálili. Nebo ji do sušenek nalijte čajovou lžičkou.
12. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě – těsně před nanesením na sušenky.
13. Pro větší pohodlí jsme vychladlý karamel přenesli do igelitového sáčku a poté jsme mu odstřihli špičku. Do důlku uprostřed každé sušenky nalijte trochu karamelu. Můžete to udělat i pomocí čajové lžičky (1/2 lžičky karamelu do každé sušenky).
14. Ponořte vidličku do rozpuštěné čokolády a náhodně s ní pokapejte každou sušenku.
15. Nechte sušenkovou polevu trochu ztuhnout.
Lahodné karamelové sušenky s čokoládovými oříšky jsou hotové!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na čokoládové sušenky s ořechy a karamelem i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na úžasný sušenkový dezert s karamelem a šlehačkou – ten si zamilujete!