Jděte s dobou aneb 4 aktuální bytové trendy na rok 2022

Zařizujete si nový byt nebo zvažujete jeho koupi a chcete se inspirovat letošními trendy v bydlení? Ke slovu se čím dál tím víc dostává udržitelnost a retro se vrací do módy. Rozdělte si byt na několik funkčních zón, vybarvěte si kuchyň sytými barvami a povyšte svoji ložnici na chrám odpočinku. 

jděte s dobou aneb 4 aktuální bytové trendy na rok 2022

Interiérové trendy na tento rok mohou na první pohled působit zmatečně a protichůdně, ale není tomu tak. Letošní hity v bydlení jsou adekvátní odpovědí na poslední dva roky strávené doma během pandemie. Designéři se navrací do 70. a 80. let, do bytů svých babiček, kde se jako malí cítili bezpečně. Toto bezpečí si všichni chceme v dnešní době uchovat. 

Pokud není retro vaším šálkem kávy, nezoufejte. Letošním hitem je také uklidňující zelená barva, doplňky ze dřeva a styl evokující safari. Každý si zkrátka najde to svoje. 

Rozdělte si byt na multifunkční prostory

Korona ovlivnila fungování a rozdělení našich bytů. Na pár metrech čtverečních jsme museli vměstnat svůj domov, kancelář, posilovnu, školu a hrací koutek pro děti. To inspirovalo designéry k tzv. zónování čili rozdělení bytu na několik zón. U nových developerských projektů už takové rozdělení najdete. Pokud máte starší byt, místnosti si oddělte pomocí paravánu, dělících stěn, závěsů apod. Ale pozor! Ložnici si ponechte pouze na spaní. 

Udělejte si ze své ložnice oázu klidu

Pořiďte si zatemňovací závěsy, odeberte všechny rušivé prvky, včetně televize a veškeré elektroniky. Vše laďte do světlých tónů, kombinujte béžové a smetanové barvy spolu se dřevem. Ložnice byla navržena pouze k jednomu účelu – ke spánku. Zdá se to jako samozřejmost, ale hodně lidí na to v dnešní době zapomíná a v éře homeofficů pracují rovnou z postele, do noci v ní sledují filmy a na podlaze cvičí jógu. A pak se nemůžeme divit, že se nám zhoršuje kvalita spánku a stále více lidí má problém s usínáním. 

Pokud máte tu možnost, ponechte si ložnici jako posvátný prostor, kam se budete uchylovat pouze ke spánku a k intimnímu životu. Investujte do kvalitní postele, včetně matrace a příjemných lůžkovin.

jděte s dobou aneb 4 aktuální bytové trendy na rok 2022 

Rozzařte kuchyni barvami

Kuchyni si všichni chceme udržet uklizenou a čistou a tento stav umocňují světlé tóny. Proto v posledních letech byla oblíbená bílá barva, která dodávala kuchyni ráz až chirurgického prostředí. S tím je na nějakou dobu konec.

Designéři se skrze kuchyň snaží vnést do našich životů trochu optimismu pomocí sytých barev, pestrých retro tvarů a vzorů. Různé barevné odstíny rozčlení celý prostor moderním a hravým způsobem. Pokud se chcete vrhnout na rozjasňování kuchyně sami, použijte několik odstínů, jiné pro horní a spodní patro kuchyňské linky. Pokud máte ostrůvek, odlište jej barevně od zbytku kuchyně.

jděte s dobou aneb 4 aktuální bytové trendy na rok 2022

Méně je někdy více

Udržitelnost se v dnešní době skloňuje ve všech pádech a najdete ji pomalu v každém odvětví. V bydlení tomu s letoškem nebude jinak. Designéři upřednostňují výrobu z udržitelných a kvalitních materiálů a kladou důraz na odpovědnou výrobu. Snaží se tak apelovat na spotřebitele, aby zvážili, zda všechny věci opravdu potřebují a snažili se do svého bydlení zakomponovat minimalismus. 

Jak na to? Než něco koupíte, promyslete si, zda to opravdu potřebujete. Vybírejte svoje kousky do domácnosti pečlivě. Upřednostňujte nadčasové věci, které se vám po roce neomrzí. Vsaďte na kvalitní a udržitelné materiály, např. dřevo, které se hned tak neopotřebuje a nebudete jej muset po pár měsících používání vyhodit. 

Pokud si pořizujete nové bydlení, zkuste si promyslet už dopředu, jaký styl se vám líbí a podle toho i své hledání přizpůsobte. Podívejte se např. na nové byty v Praze. Třeba mezi nimi najdete svoje vysněné bydlení.