Chutný dezert s vanilkovým krémem, který skvěle doplní odpolední kávu

Chutný dezert s vanilkovým krémem, který skvěle doplní odpolední kávu. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 70 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 4 středně velká vejce

Těsto jsme upekli v kulaté formě o průměru 24 cm.

Na krém:

  • 150 g cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu nebo mouky
  • 2 vejce
  • 600 ml mléka
  • 170 g másla
  • 8 g vanilkového cukru

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Do hrnce se silným dnem dejte vodu, mléko, špetku soli a máslo. Vzniklou směs přiveďte k bodu varu.

2. Poté ihned přidejte všechnu mouku a intenzivně promíchejte lžící nebo stěrkou. Jakmile je těsto homogenizované, nechte ho na ohni ještě 1-2 minuty, dokud se na stěnách a dně pánve nevytvoří film z těsta (na některých pánvích se tento film nevytvoří: proto se ujistěte, že je těsto dobře zakryté, aby se během pečení nepřichytilo).

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Neprůhledné těsto přeneste do hluboké mísy. Nechte několik minut vychladnout.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Postupně (jedno po druhém) vmíchejte vejce do neprůhledného těsta a pokaždé stěrkou nebo lžící promíchejte do hladka.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu
Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Polovinu těsta přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Rovnoměrně je rozetřete a dávejte pozor, aby se nedotýkaly stěn pánve.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Pečte těsto 15-20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 10 minut. Měla by být zlatavá a světlá. Během pečení neotvírejte dvířka trouby!!!

Doba pečení závisí na vaší troubě (my jsme potřebovali 20 minut pro každý koláč).

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Podobně postupujte i se zbývajícím těstem. Zatímco se první těsto peče, přikryjte ho pokličkou nebo potravinářskou fólií.

8. Připravte krém: Do hrnce s těžkým dnem dejte opražený cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Míchejte.

9. Přidejte vejce. Metličkou rozmixujte do hladka.

10. Přidejte mléko. Velmi dobře promíchejte.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Vzniklou směs dejte na mírný oheň a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne a na povrchu se neobjeví první bublinky.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Sundejte ji z ohřevu a přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte ji zcela vychladnout.

13. Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem na vysoké otáčky: několik minut, dokud není nadýchané.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Postupně (v několika fázích) do ní přidávejte uvařenou smetanu a pokaždé ji promíchejte do hladka.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu
Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Sestavte dort: První koláč vložte do formy, ve které jste ho pekli, a stěny vyložte pečicím papírem nebo acetátovou fólií.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Potřete připraveným krémem. Pokud jsou v horní části velké mezery, otočte ji lícem dolů a vyplňte ji krémem. Poté ji položte na spodní desku.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu
Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu
Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Koláč nechte 2 hodiny v chladničce.

18. Poté ho vyjměte z pánve, přeneste na talíř a případně posypte moučkovým cukrem.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Dort rozdělte a podávejte.

Karpatský dort! Lahodná pochoutka pro milovníky sladkých dezertů
Zdroj: retete-usoare.eu