Rychlé a neuvěřitelně chutné snídaňové koláče . Jednoduché, rychlé, ale velmi chutné a lahodné! Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 ml kefíru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/3 čajové lžičky jedlé sody
- 20 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 400 g hladké mouky
Pro náplň:
- 250 g slaného sýra
- zelenina – podle chuti (my jsme použili kopr a petržel)
- 1 vejce
Ostatní: rozpuštěné máslo – na potření koláčů po upečení.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Teplý kefír nebo kefír pokojové teploty nalijte do hluboké mísy. Přidejte jedlou sodu. Dobře promíchejte.
2. Přidejte sůl a cukr. Míchejte.
3. Přidejte vejce. Smíchejte do hladka.
4. Přidejte polovinu prosáté mouky. Dobře promíchejte metličkou.
5. Poté do těsta vmíchejte olej a postupně přidávejte zbývající mouku. Jakmile je těsto zcela pevné, přeneste ho na pomoučený vál a hněťte ho rukama, dokud nebude hladké. Mělo by být měkké a mírně lepkavé (nepokrývejte ho příliš velkým množstvím mouky).
6. Těsto rozdělte na 4 stejné díly. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 20 minut “odpočívat”.
7. Připravte náplň: Sýr nastrouhejte na velkém struhadle a vložte do hluboké mísy. Přidejte nakrájenou zeleninu a vejce. Dobře promíchejte.
8. Nádivku rozdělte na 4 stejné díly. Vytvarujte kuličky a položte je na talíř.
9. Tvarujte koláče: Na pomoučené pracovní ploše rozválejte každý kousek těsta na kulatou placku. Do středu dejte trochu náplně, pak je shrňte a okraje pevně slepte k sobě tak, aby byla náplň zcela zakryta. Otočte ho švem dolů a znovu ho rozválejte na kulatou placku o tloušťce asi 1 cm.
10. Smažte placičky na rozpálené suché pánvi: na mírném ohni, pod pokličkou, z obou stran do zlata.
11. Sundejte je z pánve a ihned je potřete rozpuštěným máslem pomocí silikonového štětce.12. Koláče podávejte s velkým potěšením! Vychutnáváme si je s čajem nebo kávou.