
Kořenová zelenina a směs luštěnin v klasické polévce – přesně taková je tato tradiční hrstková polévka tak, jak ji připravovaly naše babičky!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční hrstková polévka
Co budeme potřebovat:
- 1 hrst sušeného hrášku
- 1 hrst sušených fazolí
- 1 hrst čočky
- 1 hrst kroupů
- 1 ks menší mrkve
- 1 ks menší petržele
- 1 ks menšího celeru
- 1 ks větší cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, mletý černý pepř, majoránka
Jak budeme postupovat:
1. Do 1,5 litru vody přidejte hrášek, fazole, čočku a kroupy. Nechte je přes noc namočené. Směs luštěnin a kroupů přelijte s vodou do hrnce, nastrouhejte z každé kořenové zeleniny jen trochu, přikryjte a přiveďte k varu.
2. Když luštěniny změknou, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a pokračujte ve vaření.
3. Na pánvi připravíme jíšku: rozpustíme a rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, a když pěkně zhnědne, zaprášíme ji moukou a jíšku rozmixujeme, aby polévka zhoustla.
4. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou a podáváme.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tato tradiční hrstková polévka zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Doporučujeme: Rychlá kulajda – tradiční staročeská polévka z brambor a hub.
Přečtěte si také:
- Kdy vyměnit mycí houbičku? Správná frekvence výměny pro hygienu a prevenci bakterií
- Císařské brambory: Tento recept schová do kapsy i tradiční francouzáky
- Jak louskat vlašské ořechy: Snadný trik bez námahy, který zajistí krásná, celá jádra
- Dezert z listového těsta s lahodným krémem z mascarpone
- Nápady na vytvoření zahradních dekorací z obyčejných kamenů














































