Chutná tradiční hrstková polévka – tak, jak ji připravovaly naše babičky

Kořenová zelenina a směs luštěnin v klasické polévce – přesně taková je tato tradiční hrstková polévka tak, jak ji připravovaly naše babičky!

tradiční hrstková polévka
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Tradiční hrstková polévka

Co budeme potřebovat:
  • 1 hrst sušeného hrášku
  • 1 hrst sušených fazolí
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst kroupů
  • 1 ks menší mrkve
  • 1 ks menší petržele
  • 1 ks menšího celeru
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, mletý černý pepř, majoránka

Jak budeme postupovat:

1. Do 1,5 litru vody přidejte hrášek, fazole, čočku a kroupy. Nechte je přes noc namočené. Směs luštěnin a kroupů přelijte s vodou do hrnce, nastrouhejte z každé kořenové zeleniny jen trochu, přikryjte a přiveďte k varu.

2. Když luštěniny změknou, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a pokračujte ve vaření.

3. Na pánvi připravíme jíšku: rozpustíme a rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, a když pěkně zhnědne, zaprášíme ji moukou a jíšku rozmixujeme, aby polévka zhoustla.

4. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou a podáváme.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tato tradiční hrstková polévka zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Doporučujeme: Rychlá kulajda – tradiční staročeská polévka z brambor a hub.