Dva skvělé recepty na pečené vepřové maso – těmto pochoutkám nikdo neodolá

Vepřové maso připravené podle těchto receptů je sice rychlé a snadné, ale křehké, šťavnaté, aromatické a lahodné. Těmto pochoutkám nikdo neodolá!

Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

1. Marinovaná vepřová roláda

Díky speciální marinádě, která se skládá z osolené a okořeněné vody, je maso mnohem šťavnatější a křehčí. Vyzkoušejte tento způsob vaření!

Co budeme potřebovat:
  • 1,8kg vepřového masa
  • 1 litr vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 9-10 bobkových listů
  • 14-16 zrnek černého pepře
  • 8-10 bobulí jalovce
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2-3 lžičky koření na maso
  • 1 lžička hořčičné pasty
  • 1 lžička dijonské hořčice se zrnky
  • 4-5 stroužků česneku

Jak budeme postupovat:

1. Maso omyjeme a nakrájíme nožem tak, aby vznikla silná “placka” (jako na roládu).

2. Do vhodného hrnce nalijte 500 ml vody. Přidejte sůl, cukr, 5-6 bobkových listů, 7-8 zrnek černého pepře, 4-5 jalovcových bobulí, 1/2 lžičky mletého černého pepře a 1 lžičku koření na maso. Velmi dobře promíchejte, aby se sůl a cukr rozpustily.

Zdroj: retete-usoare.eu

3. Do vzniklého roztoku vložte připravené maso. Přidejte 500 ml vody. Pokud je množství vody nedostatečné k pokrytí masa, přidejte ještě trochu vody.

Zdroj: retete-usoare.eu

4. Pánev přikryjte pokličkou a uložte do chladničky. Maso nechte několik hodin marinovat (nejlépe přes noc).

5. Maso vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami.

Zdroj: retete-usoare.eu

6. Do malé misky vložte 4 bobkové listy, 7-8 zrnek černého pepře, 4-5 bobulek jalovce, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1-2 lžičky koření na maso, hořčičnou pastu, zrnkovou dijonskou hořčici a nožem prolisovaný česnek. Velmi dobře promíchejte.

Zdroj: retete-usoare.eu

7. Směs koření rozetřete po povrchu masové “rolády”.

Zdroj: retete-usoare.eu

8. Poté ho srolujte do kompaktní rolády tak, aby koření bylo uvnitř.

Zdroj: retete-usoare.eu

9. Zajistěte roládu potravinářským provázkem, jak je znázorněno na obrázku níže (uzly by měly být uprostřed rolády).

Zdroj: retete-usoare.eu

10. Masovou roládu vložte do fóliového obalu. Pečte 2-3 hodiny v troubě předehřáté na 200 °C.

11. Maso vyjměte z trouby a nechte 20 minut vychladnout. Poté je vyjměte z fólie.

Zdroj: retete-usoare.eu

12. Vepřové maso můžete podávat ještě teplé jako hlavní chod s vhodnou přílohou. Opatrně z něj odstraňte potravinovou nit a rozdělte ho na porce. Horké maso je šťavnatější, ale hůře se porcuje.

Zdroj: retete-usoare.eu

13. Pokud ji chcete podávat jako předkrm, nechte ji zcela vychladnout a pak ji přes noc uložte do chladničky. Poté z něj odstraňte potravinovou nit, nakrájejte na tenké plátky a podávejte. Je to velmi chutné a skvělá alternativa ke komerčním uzeninám!

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu

2. Pečená vepřová kotleta s jablky

Maso připravené podle tohoto receptu je prosyceno příjemnou chutí rozmarýnu a citronu. Sladkost jablek ji krásně doplňuje! Je to neobvyklé a velmi chutné!

Co budeme potřebovat:
  • 800-900 g vepřových kotlet
  • 8-10 stroužků česneku (nebo podle chuti)
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • šťáva vymačkaná z poloviny citronu
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička strouhané soli
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • 250 g sladkokyselých, dužnatých jablek
  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 2-3 větvičky rozmarýnu

Jak budeme postupovat:

1. Vepřové kotlety omyjte a osušte.

2. Česnek rozmělněte nebo prolisujte.

3. Olivový olej nalijte do malé misky. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Míchejte.

Zdroj: retete-usoare.eu

4. Maso vložte do hluboké mísy a vzniklou směs rozetřete po povrchu z obou stran.

Zdroj: retete-usoare.eu

5. Rozmarýnové větvičky natrhejte na kousky a položte je na maso.

Zdroj: retete-usoare.eu

6. Maso přikryjte potravinovou fólií a uložte do chladničky. Nechte několik hodin marinovat.

7. Poté je opatrně přeneste do fóliového pouzdra. Konce svažte k sobě a položte na plech.

8. Kotlety pečte 60 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zdroj: retete-usoare.eu

9. Vyjměte plech z trouby, poté rozřízněte alobal a částečně jej odstraňte z povrchu masa. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 30-40 minut.

10. Mezitím si připravte jablečnou ozdobu: oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Nakrájejte je na kostičky.

Zdroj: retete-usoare.eu

11. Jablka vložte do malé pánve. Přidejte vodu, cukr a snítku rozmarýnu.

Zdroj: retete-usoare.eu

12. Jablka vařte 10-15 minut na mírném ohni.

Zdroj: retete-usoare.eu

13. Uvařené maso přendejte na talíř. Uvařený rozmarýn odstraňte a maso nakrájejte na plátky. Uvařená jablka rozprostřete po povrchu. Výslednou pochoutku můžete ozdobit snítkami čerstvého rozmarýnu.

Zdroj: retete-usoare.eu
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu

Pokud Vás tyto inspirativní recepty na pečené vepřové maso zaujali, sdílejte je i svým přátelům! Doporučujeme: Chutný a rychlý oběd: Plněná roláda z mletého masa pečená v troubě.