Zmrzlinová cihla s borůvkami a máslovými sušenkami

Sladké borůvky a křupavé sušenky ukryté v jemné vanilkové zmrzlině. Skvělý dort se zmrzlinou. Potěší každého, určitě se vám bude moc líbit. A vy ho budete dělat nejen jednou, ale častěji a budete recept posouvat dál.

Zmrzlinová cihla s borůvkami a máslovými sušenkami
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 750 ml vanilkové zmrzliny
  • 120 g borůvek

Sušenky:

  • 125 g másla
  • 50 g práškový cukr
  • 130 g hladká mouka
  • 1/2 lžičky soli

Jak budeme postupovat:

1. Pro sušenky: Smíchejte mouku se solí a přidejte ji najednou do másla. Zamíchejte jen tolik, aby se ingredience spojily (nešlehejte, jinak vám vzniknou tvrdé sušenky).

2. Předehřejte troubu na 150 °C.

3. Vyložte plech nebo zapékací misku (asi 20 x 20 cm) pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřete a vtlačte na dno plechu. Plech vložte na 20 minut do chladničky. Před vložením sušenek do trouby těsto nakrájejte. Přímo na plech. Nejlépe se nám osvědčily obdélníky o rozměrech asi 7 x 2 cm. Povrch těsta propíchejte vidličkou a pečte asi 50 minut.

4. Po upečení nechte ve formě vychladnout a pak ostrým nožem oddělte nakrájené sušenky.

5. Přendejte zmrzlinu z mrazáku do lednice, aby trochu roztála a lépe se s ní pracovalo. Formu na sušenky vyložte potravinářskou fólií (dno a boky) a nechte ji přetáhnout přes okraje, abyste mohli zakrýt povrch formy.

6. Do formy navrstvěte 1/3 zmrzliny, 1/2 sušenek, 1/3 zmrzliny, 1/2 borůvek, zbytek sušenek a poslední třetinu zmrzliny. Urovnejte, přikryjte potravinovou fólií a dejte na nejméně dvě hodiny do mrazáku.

7. Vyklopte zmražený dezert z formy, opatrně odstraňte potravinovou fólii, ozdobte zbylými borůvkami a nakrájejte nožem namočeným v horké vodě.