Květinky z kynutého těsta – Lze připravit s čokoládovou, makovou, ořechovou nebo skořicovou náplní

Květinky z kynutého těsta s čokoládovou náplní je atraktivní, chutná a slavnostní. Připravte si ho a rozmazlujte svou rodinu takovou pochoutkou!

Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 490-510 g hladké mouky
  • 240 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 70 g cukru
  • 6 g soli
  • 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého droždí
  • 60 g másla

Čokoládová náplň:

  • 50 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 55 g cukru
  • 30 g mouky
  • 20 g kakaového prášku
  • 1 vaječný bílek
  • 75 ml mléka
  • 25 g másla
  • špetka soli

Pro sirup:

  • 60 ml vody
  • 60 g cukru

Ostatní: 1 žloutek + 1/2 lžíce mléka (na potření směsi před pečením).


Jak budeme postupovat:

1. Těsto: Do hluboké mísy dejte droždí, 1 lžičku celkového množství cukru, teplé mléko a 1 lžíci prosáté mouky. Velmi dobře promíchejte.

2. Nechte těsto “odpočívat” asi 10 minut, dokud nezačne pěnit.

3. Poté přidejte zbývající cukr, sůl a vejce. Velmi dobře promíchejte.

4. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve promíchejte stěrkou a poté hněťte rukama, abyste získali velmi měkké a lepivé těsto: dávejte pozor, abyste ho nepotřísnili příliš velkým množstvím mouky. Hněťte ho 4-5 minut, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.

5. Poté do těsta postupně (ve 4-5 dávkách) vmíchejte měkké máslo a pokaždé hněťte, dokud není těsto hladké. Pokud se těsto na konci těžce lepí na pracovní plochu, můžete ho posypat trochou mouky. Výsledkem by mělo být hladké, homogenní, měkké a naplněné spoustou vzduchových bublinek.

6. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy vymazané rafinovaným slunečnicovým olejem. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 1,5 hodiny kynout na teplém místě.7. Připravte čokoládovou náplň: Do hluboké mísy dejte prosátou mouku a kakaový prášek. Přidejte cukr. Míchejte.

8. Přidejte bílek a trochu mléka. Velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní a hustou směs.9. Zbylé mléko přiveďte k bodu varu. Přidejte ji do vzniklé směsi a rozmixujte do hladka.

10. Směs přelijte do hrnce, ve kterém jste ohřívali mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.11. Odstavte z ohně. Ihned do něj přidejte špetku soli, měkké máslo a čokoládu nalámanou na kousky. Velmi dobře promíchejte.12 .Čokoládovou hmotu dejte do suché misky a přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dejte na 15-20 minut do chladničky nebo dokud těsto neztuhne.

13. Vytvarujte “květinu”: Vykynuté těsto trochu prohněťte a rozdělte ho na 3 stejné díly o hmotnosti asi 315 g. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 10-15 minut odpočívat. 14. Na pomoučeném stole rozválejte první kus těsta na kulatý plát o průměru o něco větším než 27 cm (jako šablonu jsme použili misku o tomto průměru). Pak ho přeneste na pečicí papír a ještě ho rozválejte.

15. List těsta potřete 2-2,5 lžícemi náplně, okraje nechte volné. 16. Podobným způsobem vyválíme druhý kus těsta. Vzniklý plát překryjte na první plát a rukama ho dobře roztáhněte, aby byly okraje rovné. Potřete stejným množstvím náplně a okraje nechte volné.

Pravděpodobně vám zbydou 1-2 lžíce čokoládové pasty: můžete ji přidat do jiných pokrmů nebo si ji vychutnat se sušenkami či chlebem.17.Vyválejte poslední plát těsta a položte ho na ostatní pláty těsta. Trochu slepte okraje.18. Z překrývajících se plátů těsta vystřihněte pomocí 27 cm dlouhé formy kruh. Můžete ho nechat větší: nejdůležitější je, aby se těsto vešlo na plech.19. Doprostřed plátů těsta položte misku, sklenici nebo hrnek o průměru 7 cm. Pak je ostrým nožem rozdělte na 16 stejných dílů.20. Vezměte 2 části těsta a třikrát je rozválejte v různých směrech. Pak konce spojte. Tím se vytvoří “okvětní lístek” “květu”. 21. Totéž proveďte s ostatními kousky těsta. Až vytvarujete všechny “okvětní lístky”, slepte jejich konce k sobě a “švy” pod nimi schovejte.22. Přikryjte “květinu” potravinovou fólií a nechte ji 60 minut “odpočívat” při pokojové teplotě.

23. Poté ji pomocí silikonového štětce potřete žloutkem smíchaným s 1/2 lžíce mléka.24. Pečte “floret” 30-35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 25. Do hrnce dejte vodu a cukr. Za pravidelného míchání je vařte 2 minuty od varu.26 .Nechte sirup vychladnout.

27. Vyjměte “květinu” z trouby a potřete ji vychladlým sirupem (pokud ji plánujete péct 1-2 dny před svátky, můžete množství sirupu zvýšit). Nechte vychladnout.

28 .Kytičku z kynutého těsta s čokoládovou náplní rozdělte a podávejte. Je šťavnatá, měkká, nadýchaná a lahodná!Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!