Velikonoční vánočka s rozinkami, která na svátečním stole nesmí chybět

Sladké kynuté těsto obohacené neodolatelnými rozinkami umně spletené do úhledného bochníku. Tato velikonoční vánočka s rozinkami se bude krásně vyjímat na svátečním stole a rozhodně u vás nesmí chybět!

velikonoční vánočka s rozinkami, která na svátečním stole nesmí chybět
Zdroj: ricettasprint.it
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Velikonoční vánočka s rozinkami

Co budeme potřebovat:
  • 500 g polohrubá mouka
  • 100 g cukr krystal
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 100 g máslo (rozpuštěné, vychlazené)
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 ks vejce
  • 1 ks vaječný žloutek
  • kůra z 1/2 citronu
  • 250 ml mléko
  • 1/4 KL sůl
  • 1 hrst rozinky naložené v rumu
  • 1 hrst nasekané mandle na posypání
  • 1 ks vejce na potření


Jak budeme postupovat:

  • Do větší mísy si rozdrobíme droždí, přidáme 1 PL krystalového cukru, přilijeme trošku mléka a přidáme vajíčka. Dobře promícháme.
  • Následně přidáme rozpuštěné máslo, sůl, prosetou mouku, zbytek cukru, citrónovou kůru a nakonec i zbytek mléka. Promícháme a následně vypracujeme v rukou těsto, které hnítíme cca 10 minut.
  • Pokud se těsto stále lepí, tak můžete přidat ještě mouku. Pokud je málo pružné, tak můžete přidat trošku oleje.
  • Vypracované těsto zformujeme do bochníku, který dáme zpět do mísy a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout 3 až 4 hodiny.
  • Vykynuté těsto vyjmeme, přehněteme a zapracujeme rozinky.
  • Těsto následně rozdělíme na 8 částí. Každou část těsta zformujeme do dlouhého válečku.
  • Vezmeme si 3 vejce a od středu začínáme zaplétat cop – konce zahneme na spodek. Zapletený cop přeneseme na plech a rukou svrchu zploštíme po celé délce.
  • Vezmeme si další 3 válečky, ze kterých zapleteme stejným způsobem cop a položíme ho na ten první. Jemně ho zploštíme a konce zahneme pod spodek celé vánočky.
  • Poslední dva válečky zkroutíme do špirály, položíme na vrch vánočky a konce opět zahneme pod vánočku.
  • Nakonec vánočku zajistíme dvěma špejlemi, kterými propíchneme vánočku svrchu šikmo proti sobě. Vánočku necháme ještě alespoň 30 minut podkynout na plechu.
  • Troubu vyhřejeme na 220 °C.
  • Vajíčko k potření si rozšleháme v misce a potřeme jím vánočku. Posypeme sekanými mandlemi a pečeme cca 1 hodinu na spodní příčce trouby. Prvních 10 minut na 220 °C, následně snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25 minut. Dopékáme při teplotě 100 °C.
  • Upečenou vánočku necháme úplně vychladnout.

Pokud Vás tento inspirativní recept na velikonoční vánočku s rozinkami zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na velikonoční makový věnec z kynutého těsta – neodolatelná součást vašeho svátečního stolu.