Sladké kynuté těsto obohacené neodolatelnými rozinkami umně spletené do úhledného bochníku. Tato velikonoční vánočka s rozinkami se bude krásně vyjímat na svátečním stole a rozhodně u vás nesmí chybět!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Velikonoční vánočka s rozinkami
Co budeme potřebovat:
- 500 g polohrubá mouka
- 100 g cukr krystal
- 1 balíček vanilkový cukr
- 100 g máslo (rozpuštěné, vychlazené)
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 ks vejce
- 1 ks vaječný žloutek
- kůra z 1/2 citronu
- 250 ml mléko
- 1/4 KL sůl
- 1 hrst rozinky naložené v rumu
- 1 hrst nasekané mandle na posypání
- 1 ks vejce na potření
Jak budeme postupovat:
- Do větší mísy si rozdrobíme droždí, přidáme 1 PL krystalového cukru, přilijeme trošku mléka a přidáme vajíčka. Dobře promícháme.
- Následně přidáme rozpuštěné máslo, sůl, prosetou mouku, zbytek cukru, citrónovou kůru a nakonec i zbytek mléka. Promícháme a následně vypracujeme v rukou těsto, které hnítíme cca 10 minut.
- Pokud se těsto stále lepí, tak můžete přidat ještě mouku. Pokud je málo pružné, tak můžete přidat trošku oleje.
- Vypracované těsto zformujeme do bochníku, který dáme zpět do mísy a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout 3 až 4 hodiny.
- Vykynuté těsto vyjmeme, přehněteme a zapracujeme rozinky.
- Těsto následně rozdělíme na 8 částí. Každou část těsta zformujeme do dlouhého válečku.
- Vezmeme si 3 vejce a od středu začínáme zaplétat cop – konce zahneme na spodek. Zapletený cop přeneseme na plech a rukou svrchu zploštíme po celé délce.
- Vezmeme si další 3 válečky, ze kterých zapleteme stejným způsobem cop a položíme ho na ten první. Jemně ho zploštíme a konce zahneme pod spodek celé vánočky.
- Poslední dva válečky zkroutíme do špirály, položíme na vrch vánočky a konce opět zahneme pod vánočku.
- Nakonec vánočku zajistíme dvěma špejlemi, kterými propíchneme vánočku svrchu šikmo proti sobě. Vánočku necháme ještě alespoň 30 minut podkynout na plechu.
- Troubu vyhřejeme na 220 °C.
- Vajíčko k potření si rozšleháme v misce a potřeme jím vánočku. Posypeme sekanými mandlemi a pečeme cca 1 hodinu na spodní příčce trouby. Prvních 10 minut na 220 °C, následně snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25 minut. Dopékáme při teplotě 100 °C.
- Upečenou vánočku necháme úplně vychladnout.
Pokud Vás tento inspirativní recept na velikonoční vánočku s rozinkami zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na velikonoční makový věnec z kynutého těsta – neodolatelná součást vašeho svátečního stolu.