Demikát – jednoduchá, chutná, ryze slovenská polévka, která zahřeje i zasytí!

Brynzová polévka nebo demikát patří do kategorie typických slovenských jídel. Oblíbená byla v regionech s chovem ovcí, i když existuje i jeho varianta z kravského mléka. Demikát však není jen slovenskou záležitostí, je populární i na moravském Valašsku. Pojďme si ji připravit!

Recept na brynzovou polévku demikát
Zdroj: bildderfrau.de
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Demikát – brynzová polévka

Co budeme potřebovat:
  • 1 PL vepřového sádla nebo oleje
  • 50 g slaniny
  • 1 ks větší cibule
  • 3 ks větších brambor
  • 1/2 KL drceného kmínu
  • 1 KL sladké mleté papriky
  • 1,5 litrů vody
  • 200 g brynzy
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • podle chuti sůl, mletý černý pepř


Jak budeme postupovat:

  • V hrnci rozehřejte sádlo (olej), přidejte slaninu a cibuli nakrájenou na malé kostičky a vše společně osmahněte.
  • Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín, mletou papriku, přilijte vodu, vše přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou – asi 25 minut.
  • Brynzu vymíchejte spolu se smetanou a tuto směs přilijte k uvařeným bramborám a minutku povařte. Hrnec odstavte z plamene a vše spolu rozmixujte do krémova s ponorným mixérem.
  • Brynzovou polévku ochutnejte, a je-li třeba dosolte a dokořeňte pepřem.
  • Před podáváním demikát ozdobte plátky osmažené slaninky, červenou cibulkou a nasekanou čerstvou pažitkou. Servírujeme s čerstvým pečivem.

Přejeme dobrou chuť!

Recept na brynzovou polévku demikát
Zdroj: bildderfrau.de

Sdílejte tento recept na demikát i Vašim přátelům! Doporučujeme: Babiččina rychlá hrachová polévka s uzeným žebírkem podle tradičního receptu.