Krok za krokem vám představíme skvělý recept na neodolatelné karamelové kostky. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.
Recept na neodolatelné karamelové kostky:
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 32 dkg vanilkových oplatek
- 0,5 hrníčku pekanových ořechů
- 8 polévkových lžic slaného másla
- 1,5 čaj. lžičky vanilkového extraktu
Na náplň:
- 6,8 dkg smetanového sýra
- 1,5 šálku cukru
- 1,5 čaj. lžičky vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 0,5 hrníčku zakysané smetany
- 50 dkg tvarohu
Na karamelovou polevu:
- 0,5 hrníčku hnědého cukru
- 6 polévkových lžic slaného másla
- 40 dkg sladkého kondenzovaného mléka
- 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu
- 1 čaj. lžička vanilkového extraktu
Jak budeme postupovat:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů, abyste připravili základ těsta. Plech na pečení o rozměrech 23 cm x 33 cm je vyložen hliníkovou fólií a fólie je v tenké vrstvě naolejována.
- Vanilkovou oplatku a pekanové ořechy přisypte do misky kuchyňského robota a rozmixujte, dokud se nerozdrobí. Přidejte máslo a vanilku a pokračujte v míchání, dokud se směs úplně nespojí. Směs vylijeme na připravený plech a dobře vmáčkneme na dno pekáče (nevadí, pokud těsto sahá stranou).
- Na přípravu náplně utřeme tyčovým mixérem ve středně velké míse dohladka smetanový sýr, krystalový cukr a vanilkový extrakt. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém vajíčku míchejte směs dohladka. Potom přidejte zakysanou smetanu a tvaroh a znovu důkladně promíchejte.
- Výsledná směs se nalije na vrstvu těsta, vrch se uhladí a peče 50 minut. Potom pootevřeme dvířka a necháme koláč při otevřených dvířkách čtvrt hodiny odpočívat. Potom se vyjme a nechá se jednu hodinu vychladnout.
- K vytvoření karamelové polevy nalijte hnědý cukr a máslo do pánve a zahřejte pánev na středním ohni. Za stálého míchání vaříme, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Přidejte kondenzované mléko, kukuřičný sirup a vanilku a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Dortový teploměr vložte do karamelové směsi a přiveďte k varu, dokud nedosáhne 107 °C. Odstraňte pánev z ohně a nechte 5 minut vychladnout, poté směs nalijte na koláč.
- Nechte 2 hodiny ztuhnout, poté nakrájejte ostrým nožem na kostičky. Vložte do mísy a vršek každé kostičky koláče ozdobte nadýchanou mořskou solí.