Krok za krokem vám představíme skvělý recept na delikátní jablečný koláč s mascarpone. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z něj budou nejen děti, ale i mlsní dospělí. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Za recept děkujeme Martině.
Recept na delikátní jablečný koláč s mascarpone:
Co budeme potřebovat:
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 250 g mascarpone
- 200 g polohrubé mouky
- 16 g prášku do pečiva nebo sody
- 4 velká jablka oloupaná
- 1 čajová lžička koření Jablečný závin od Kotányi nebo 1/2 lžičky skořice či kardamomu
- moučkový cukr na ozdobu/posyp
Jak budeme postupovat:
1) Dortovou formu (velikost 24 cm v průměru) si vysteleme pečícím papírem tak, že papír namočíme ve studené vodě, v ruce pomačkáme, rozložíme a tím pádem jde forma krásně vyložit.
2) Troubu si rozehřejeme na 180° C s mřížkou uprostřed. Všechna jablka oloupeme, překrojíme na čtvrtky a vykrojíme jadřinec. Následně jen 2 jablka ostrým nožem nakrájíme na 2-3 mm tenké půlměsíčky (dlouhý podélný řez, na povrchu těsta pak budou tvořit „okvětní lístky“) – já měla jen malá jablka, proto není výsledný efekt tak hezký. Další 2 jablka nakrájíme na menší kostičky – ta přijdou dovnitř těsta.
3) V míse ušleháme celá vejce s cukrem, poté přidáme mascarpone a už jen lehce prošleháme. Přidáme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kořením Jablečný závin nebo jen se skořicí. Úplně nakonec jemně vmícháme na kostky nakrájená jablka.
4) Těsto vylijeme do formy a poklademe na plátky nakrájenými jablky.
5) Vršek těsta můžeme pokapat medem nebo posypat trochou třtinového cukru (pro karamelový efekt).
6) Dáme do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme 45-50 minut, zkoušíme špejlí, zda je upečeno. Po upečení můžeme posypat moučkovým vanilkovým cukrem. Je to výborný a velice vláčný koláč.