Slovinský krémeš s úžasnou chutí a jednoduchou přípravou

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přátelé nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? V dnešním příspěvku Vám ukážeme recept na slovinský krémeš s úžasnou chutí a jednoduchou přípravou.

slovinský krémeš s úžasnou chutí a jednoduchou přípravou
Zdroj: shutterstock

Recept na slovinský krémeš:

Co budeme potřebovat:

  • 2 balíčky lístkového těsta (2×275 g)
  • 7 ks vejac
  • 160 g hladké mouka
  • 1300 ml mléka
  • 300 g krystalového cukru
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 60 ml rumu
  • 750 ml smetana ke šlehání
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • trochu moučkového cukru na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Listové těsto (1 balíček) rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na rozměr plechu (35×25 cm), spolu ho se spodním papírem přeneseme na plech a hustě propícháme vidličkou.

2) Listový plát pečeme v troubě (bez cirkulace vzduchu) vyhřáté na 210°C nejdříve 5 minut, poté teplotu snížíme na 180°C na 10 minut a posledních 15 minut pečeme plát při 160°C. Opakujeme s druhým plátem.

3) Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do pěny a poté postupně zašleháme krystalový cukr (200 g), dokud nezískáme tuhý sníh.

4) Žloutky utřeme spolu se dvěma deci mléka a prosetou moukou.

5) Do hrnce dáme zahřívat zbylé mléko (1100 ml) spolu se zrníčky vanilky, které jsme nožem stáhli z přepůleného lusku (přidáme i lusk), zbylým krystalovým cukrem (100 g) a rumem.

6) Z vroucího mléka vytáhneme vanilkový lusk, naběračku až dvě horkého mléka pomalu přilijeme a přimícháme ke žloutkové směsi. Potom žloutkovou směs přelijeme za stálého míchání k horkému mléku, opět přivedeme k varu, plamen stáhneme a za stálého míchání uvaříme hustý krém (cca 5 minut).

7) Krém přelijeme do větší misky, ještě do horkého po třetinách přimícháme bílkový sníh a utřeme hladký krém.

8) Na dno plechu položíme první korpus, zalijeme ho připraveným krémem, zarovnáme, překryjeme fólií a uložíme na 3 hodiny do chladu, aby ztuhl.

9) Dále z dobře vychlazené smetany a 3 balíčků vanilkového cukru vyšleháme šlehačku, kterou rozetřeme na ztuhlý krém (samozřejmě bez fólie), přiložíme druhým plátem listového těsta a vrátíme do chladu na alespoň 3 hodiny.

Později krájíme na čtverce a posypeme moučkovým cukrem.