Lehké a nadýchané – přesně takové jsou dnešní sladké tradiční větrníky z odpalovaného těsta a zmrzliny. Abyste získali správnou konzistenci pevného, ale lehkého krému, musíte při přípravě dodržovat určitá pravidla. Jdeme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Větrníky z odpalovaného těsta se zmrzlinovou náplní
Co budeme potřebovat:
na odpalované těsto:
- 250 ml voda
- 50 g máslo
- 1/2 ČL sůl
- 150 g hladká mouka
- 4 ks vejce
- 1/4 ČL prášek do pečiva
na krém:
- 500 ml smetana ke šlehání
- 1 plechovka slazené kondenzované mléko
Jak budeme postupovat:
- V hrnci přiveďte k varu 250 ml vody s máslem a solí. Přidejte mouku najednou a míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Když se na dně hrnce začne tvořit bílý povlak a těsto má tvar koule, přendejte ho do mísy a nechte vychladnout, aby bylo na dotek vlažné.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vejce postupně šlehejte šlehačem. Vmíchejte prášek do pečiva. Pomocí cukrářského sáčku se širokým hrdlem vytlačte větrníky na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte asi 25 minut dozlatova. Prvních 15 minut troubu neotvírejte. Vyjměte je z trouby a ještě horké je rozkrojte na polovinu. Nechte je vychladnout na mřížce.
- Na krém ušlehejte smetanu, přidejte kondenzované mléko a jemně prošlehejte. Vložte na 20 minut do mrazáku, aby ztuhly.
- Ušleháme tužší krém, naplníme do cukrářského sáčku a širokým uzávěrem nanášíme na spodní poloviny větrníků. Horní poloviny uzavřete a hotové větrníky uložte alespoň na dvě hodiny do chladničky. Lze zdobit například banány, jahodami nebo sušenými meruňkami a moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na větrníky z odpalovaného těsta se zmrzlinou i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na nejlepší osvěžující broskvový koláč s jogurtovým krémem!