Tradiční větrníky z odpalovaného těsta s neobvyklou náplní – osvěžující zmrzlinou!

Lehké a nadýchané – přesně takové jsou dnešní sladké tradiční větrníky z odpalovaného těsta a zmrzliny. Abyste získali správnou konzistenci pevného, ale lehkého krému, musíte při přípravě dodržovat určitá pravidla. Jdeme na to!

Tradiční větrníky z odpalovaného těsta se zmrzlinovou náplní
Zdroj: posta.com.tr
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Větrníky z odpalovaného těsta se zmrzlinovou náplní

Co budeme potřebovat:

na odpalované těsto:

  • 250 ml voda
  • 50 g máslo
  • 1/2 ČL sůl
  • 150 g hladká mouka
  • 4 ks vejce
  • 1/4 ČL prášek do pečiva

na krém:

  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 1 plechovka slazené kondenzované mléko


Jak budeme postupovat:

  • V hrnci přiveďte k varu 250 ml vody s máslem a solí. Přidejte mouku najednou a míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Když se na dně hrnce začne tvořit bílý povlak a těsto má tvar koule, přendejte ho do mísy a nechte vychladnout, aby bylo na dotek vlažné.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Vejce postupně šlehejte šlehačem. Vmíchejte prášek do pečiva. Pomocí cukrářského sáčku se širokým hrdlem vytlačte větrníky na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte asi 25 minut dozlatova. Prvních 15 minut troubu neotvírejte. Vyjměte je z trouby a ještě horké je rozkrojte na polovinu. Nechte je vychladnout na mřížce.
  • Na krém ušlehejte smetanu, přidejte kondenzované mléko a jemně prošlehejte. Vložte na 20 minut do mrazáku, aby ztuhly.
  • Ušleháme tužší krém, naplníme do cukrářského sáčku a širokým uzávěrem nanášíme na spodní poloviny větrníků. Horní poloviny uzavřete a hotové větrníky uložte alespoň na dvě hodiny do chladničky. Lze zdobit například banány, jahodami nebo sušenými meruňkami a moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na větrníky z odpalovaného těsta se zmrzlinou i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na nejlepší osvěžující broskvový koláč s jogurtovým krémem!