Klasická francouzská cibulačka je ideálním zimním pokrmem. Dokonale zahřeje, takže je vhodná do chladných a mrazivých dnů nebo dokonce do mrazu. Dnes vám tedy představujeme tuto lahodnou polévku, která se vyznačuje jednoduchostí svých ingrediencí: cibule – víno – vývar – sýr, takže s její přípravou jistě nebudete mít problém ani vy. Jdeme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pravá francouzská CIBULAČKA zapečená se sýrem
Co budeme potřebovat:
- 5 ks velká cibule
- 2 PL máslo
- 1 PL slunečnicový olej
- 1 šálek suché bílé víno
- 1 PL hladká mouka
- 1 litr hovězí vývar
- 1 KL tymián
- 3 ks bobkový list
- 1 dl koňak nebo brandy
- 4 ks bílý chléb
- 1 ks česnek
- 100 g sýr (čedar, eidam, gouda…)
- podle chuti sůl a pepř
Jak budeme postupovat:
- Cibuli očistěte, rozpulte a nakrájejte na tenké proužky napříč půlkami.
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte a zahřejte máslo a olej. Přidejte cibuli, osolte ji a za občasného míchání pomalu smažte asi 30 minut nebo dokud cibule nezhnědne a nezmenší svůj objem téměř o 2/3.
- Poté přidejte bílé víno a intenzivně míchejte, aby se do vína dostaly i případné připáleniny ze dna hrnce (polévce dodají skvělou chuť).
- Přidejte mouku, dobře promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte čerstvé nebo sušené bylinky a vařte asi 20 minut. Nakonec ochutnejte (sůl, pepř) a přidejte koňak.
- Polévku rozdělíme do ohnivzdorných misek. V topinkovači opečeme chléb, potřeme stroužkem česneku z obou stran a položíme jako poklici na polévku.
- Zasypeme strouhaným sýrem a zapékáme pod grilem v troubě vyhřáté na 250 °C přibližně 2 minuty. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento fantastický recept na francouzskou cibulačku i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na nefalšovanou babiččinou zeleninovou polévku se sýrovými knedlíčky!