Vyrábíme čisticí prostředek do kuchyně

Kuchyň je místem, kde se žije a tvoří. Je to doslova setkávání živlů. Snad proto to bývá zároveň místo, které vyžaduje naši největší pozornost z hlediska úklidu. Jak si udržet srdce domácnosti pořád v dobré kondici?

Snímek obrazovky 2022 02 08 v 14.32.43

Pokud nejste příznivcem drsné chemie, která při dlouhodobém používání může vést až k poškození povrchů, a hlavně je zátěží pro životní prostředí, je řešením domácí čisticí prostředek. Zvládne opečovat kuchyňské dřezy, nádobí i kuchyňskou linku. Výhodou je nejen šetrnější přístup k vybavení kuchyně, ale také k přírodě.

Co se skrývá v čističi

Když se projdete drogerií nebo patřičnou uličkou obchodního centra, jistě vaši pozornost upoutají barevné lahvičky všech velikostí a tvarů, které slibují hygienicky čistou domácnost. Stačí „jen“ zaplatit různě vysokou cenu. Při bližším pohledu však zjistíte, že složení je velmi podobné, a co víc, většinu náležitostí máte k dispozici doma.

Vaše kuchyňské dřezy, nádobí i kuchyňská linka může tedy zářit čistotou za méně peněz, s menším množstvím chemie a s přirozenou vůní. Základem většiny čisticích prostředků totiž není nic jiného než ocet + „něco“ a vůně. Mezi další přirozené čističe, které obvykle máme v šuplíku či lednici, patří citronová šťáva a jedlá soda.

První úklidová pomoc nejen pro kuchyňské dřezy

Pořiďte si lahev s rozstřikovačem (dostanete ji za pár korun v běžných domácích potřebách), lahev obyčejného octa a pro příjemnou vůni i esenciální olej. Do kuchyně se hodí například mandarinka (uvolňuje napětí), citron (dodává optimismus) nebo třeba i pomeranč (ulevuje od neklidu). Vsadit můžete i na vůně stromů (smrk, cedr, borovice).

Univerzální čisticí prostředek do kuchyně zvládne zbavit dřez i povrchy nečistot, mastnoty či zaschlých kapek od jídla. Jak na něj? V připravené nádobě smíchejte 125 ml octa, 250 ml vody a přidejte 20 kapek esenciálního oleje. Před použitím vždy důkladně promíchejte a pak pomocí rozstřikovače nanášejte na povrch, který jemným hadříkem setřete.

Sklokeramická deska i důkladnější očista pro dřez

Trendem posledních let je vaření na sklokeramické desce. Tedy odklon od klasických plynových sporáků. Právě na sklokeramické desky je vhodné použít „písek“, tedy tužší hmotu, prostřednictvím které lépe odstraníte „přivařené“ nečistoty, ale zároveň nepoškodíte povrchy. Pasta se hodí také na kuchyňské dřezy, které zbaví případných zaschlých skvrn a nečistot.

Nerezové dřezy podpoří i v jejich přirozeném lesku. Čisticí pastu vytvoříte pomocí citronové šťávy a jedlé sody. Opět můžete podpořit atmosféru kuchyně přidáním vůně z esenciálních olejů (zde stačí 3–5 kapek). Jak na to? Vymačkejte šťávu z menšího citronu a pak do ní postupně vmíchejte jedlou sodu tak, aby vznikla hustší pasta. Nakonec přidejte esenciální olej a zamíchejte. Pastu pak naneste na příslušné povrchy, nechte chvíli působit a následně krouživými pohyby nečistoty odstraňte.

Pískový čistič i pro keramické dřezy

Ne každý povrch je připraven na intenzitu kyseliny citronové. Alternativou pískového čističe je pak využití jedlé sody, prací sody (uhličitan sodný) a esenciálního oleje. Výhodou je, že tento domácí výrobek můžete skladovat delší dobu. Potřebujete: 1 hrnek jedlé sody, 1 hrnek prací sody a 15–20 kapek esenciálního oleje. Vše promíchejte a dejte do nádoby s víčkem. Při použití naneste prášek na patřičný povrch a vlhkým hadříkem vytvořte „kaši“. Nechte působit a poté spolu s nečistotami postupně setřete a povrch opláchněte a utřete do sucha.