Patříte mezi milovníky čokoládových dezertů? Pokud ano, tak je tento dnešní recept přímo pro Vás. Společně si připravíme božský čokoládový dort bez mouky, který má úžasnou chuť a jednoduchou přípravu, kterou zvládne každý. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě tohoto dortu ocení všichni.
Recept na božský čokoládový dort bez mouky:
Co budeme potřebovat:
- 120 g hořké čokolády
- 30 g másla
- 30 ml mléka
- 4 bílky
- špetka soli
- 50 g cukru
- 4 bílky
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
- 150 g hořké čokolády
- 400 g sladké smetany
- 30 g cukru
Glazura:
- 50 g kakaového prášku
- 115 g cukru
- 85 ml vody
- 85 g sladké smetany
- želatina
Jak budeme postupovat:
1) Do mísy nasypte čokoládu a přidejte máslo. Přendejte nad vodní lázeň a promíchejte. Přidejte mléko a znovu promíchejte, abyste získali tekutější hmotu.
2) Oddělíme si žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme dotuha a pomalu přidáváme cukr. Ke žloutkům přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do nadýchané hmoty, přidejte rozpuštěnou čokoládovou směs a promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. Nyní přidejte další třetinu bílků a promíchejte a přidejte směs ke zbývajícím bílkům (v tomto pořadí). Vložíme do pekáče, uhladíme a pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.
3) Jakmile je sušenka upečená, opatrně ji přendejte z pečícího plechu na pečící papír. Nechte vychladnout. Během této doby si připravte krém. Čokoládu a 90 g smetany (zbylých 310 g smetany ušleháme) společně rozpustíme nad vodní lázní a do směsi přidáme třetinu šlehačky. Promícháme a směs přidáme do zbývajících dvou třetin smetany. Znovu dobře promíchejte
4) Vychladlou sušenku rozdělíme na 3 stejné díly a na první oplatku opatrně potřeme čokoládovým krémem. Přikryjte další třetinou a znovu potahujte, dokud sušenka nedojde. Nakonec celý povrch přetřete.
5) Želatinu připravíme podle návodu na sáčku. Ke krevetám přidáme kakao, cukr, vodu a smetanu, dobře promícháme a přivedeme k varu. Necháme trochu vychladnout a vmícháme želatinu. Přeceďte přes cedník, odstavte na dobré dvě hodiny a nalijte na výpek.