Máte rádi květák? Toto jsou 3 nejlepší recepty z květáku s fantastickou chutí!

Květák je velmi zdravá a prospěšná zelenina, ale v kuchyni se na něj často zapomíná a přehlíží. To je však nespravedlivé a je to velká škoda. Existuje mnoho skvělých receptů s květákem.

Ty nejlepší najdete v tomto článku. Proto neváhejte a určitě si pár kousků této zeleniny kupte. Uvidíte sami, že si tyto recepty určitě zamilujete a stanou se stálicemi ve vaší kuchyni, které budete připravovat.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Recepty s květákem

Pečený květák

Složení

  • 1,5 kg květáku
  • 500 ml mléka
  • 500 ml vody
  • 200 ml nízkotučné smetany
  • 200 g holandského sýra nebo parmazánu
  • 5 stroužků česneku
  • máslo na vymazání plechu
  • 1 muškátový oříšek
  • sůl podle chuti

Příprava

Květák nakrájejte a uvařte v osolené vodě s mlékem. Smíchejte smetanu s česnekem, solí, muškátovým oříškem a polovinou nastrouhaného sýra. Květák scedíme a přidáme do vymazané zapékací mísy, zalijeme smetanovou směsí. Zapékejte 10 minut při 200 stupních a poté přidejte zbývající sýr a zapékejte dalších 10 minut.

Pečený květák
Zdroj: sovkusom.ru

Polévka s květákovými knedlíčky

Složení

  • 100 g mletého kuřecího masa
  • 100 g květáku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 vaječný bílek
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • sůl podle chuti
  • 3 litry vody na vývar
  • 10 g suchého zázvoru

Příprava

Květák uvařte v osolené vodě a umelte ho na masovém strojku. Pridejte maso, zázvor, sójovou omáčku, bílek, strouhanku a sůl. Vodu přiveďte k varu, ze směsi udělejte malé kuličky, které následně vložte do vývaru a neustále míchejte. Jakmile vyplavou na hladinu, můžete polévku podávat.

Polévka s květákovými knedlíčky
Zdroj: sovkusom.ru

Plněný květák

Složení

  • 1 hlávka květáku
  • 100 g mletého vepřového masa
  • 100 g mletého hovězího masa
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 šálek vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 litr mléka
  • 1 litr vody
  • mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • petržel

Příprava

Květák uvařte ve vodě s mlékem. Na slunečnicovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, pak do pánve přidejte maso a přikryjte pokličkou. Vařte, dokud není maso hotové. K vychladlému mletému masu přidejte vejce, strouhanku, jemně nasekanou petrželku, sůl a pepř a promíchejte. Obraťte květák dnem vzhůru a vtlačte do něj masovou směs. Květák vložte do zapékací misky, zalijte vývarem a přidejte polovinu zakysané smetany. Pečte 30 minut při 160 stupních. Přidejte zbytek zakysané smetany, posypte sýrem a pečte dalších 10 minut.

Plněný květák
Zdroj: sovkusom.ru

Pokud se Vám tyto inspirace na recepty s květákem líbily, sdílejte článek i Vašim přátelům! Jsme si jisti, že Vás zaujme i tento recept na zapečené kuřecí prsa s brokolicí a sýrem.