Květák je velmi zdravá a prospěšná zelenina, ale v kuchyni se na něj často zapomíná a přehlíží. To je však nespravedlivé a je to velká škoda. Existuje mnoho skvělých receptů s květákem.
Ty nejlepší najdete v tomto článku. Proto neváhejte a určitě si pár kousků této zeleniny kupte. Uvidíte sami, že si tyto recepty určitě zamilujete a stanou se stálicemi ve vaší kuchyni, které budete připravovat.
Recepty s květákem
Pečený květák
Složení
- 1,5 kg květáku
- 500 ml mléka
- 500 ml vody
- 200 ml nízkotučné smetany
- 200 g holandského sýra nebo parmazánu
- 5 stroužků česneku
- máslo na vymazání plechu
- 1 muškátový oříšek
- sůl podle chuti
Příprava
Květák nakrájejte a uvařte v osolené vodě s mlékem. Smíchejte smetanu s česnekem, solí, muškátovým oříškem a polovinou nastrouhaného sýra. Květák scedíme a přidáme do vymazané zapékací mísy, zalijeme smetanovou směsí. Zapékejte 10 minut při 200 stupních a poté přidejte zbývající sýr a zapékejte dalších 10 minut.
Polévka s květákovými knedlíčky
Složení
- 100 g mletého kuřecího masa
- 100 g květáku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 vaječný bílek
- 1 polévková lžíce strouhanky
- sůl podle chuti
- 3 litry vody na vývar
- 10 g suchého zázvoru
Příprava
Květák uvařte v osolené vodě a umelte ho na masovém strojku. Pridejte maso, zázvor, sójovou omáčku, bílek, strouhanku a sůl. Vodu přiveďte k varu, ze směsi udělejte malé kuličky, které následně vložte do vývaru a neustále míchejte. Jakmile vyplavou na hladinu, můžete polévku podávat.
Plněný květák
Složení
- 1 hlávka květáku
- 100 g mletého vepřového masa
- 100 g mletého hovězího masa
- 100 gramů tvrdého sýra
- 100 g uzené slaniny
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 šálek vývaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce strouhanky
- 1 litr mléka
- 1 litr vody
- mletý černý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- petržel
Příprava
Květák uvařte ve vodě s mlékem. Na slunečnicovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, pak do pánve přidejte maso a přikryjte pokličkou. Vařte, dokud není maso hotové. K vychladlému mletému masu přidejte vejce, strouhanku, jemně nasekanou petrželku, sůl a pepř a promíchejte. Obraťte květák dnem vzhůru a vtlačte do něj masovou směs. Květák vložte do zapékací misky, zalijte vývarem a přidejte polovinu zakysané smetany. Pečte 30 minut při 160 stupních. Přidejte zbytek zakysané smetany, posypte sýrem a pečte dalších 10 minut.
Pokud se Vám tyto inspirace na recepty s květákem líbily, sdílejte článek i Vašim přátelům! Jsme si jisti, že Vás zaujme i tento recept na zapečené kuřecí prsa s brokolicí a sýrem.